Een twijfelachtige financiële Golem

De aandelenmarkten mogen dan al opgewekt doen alsof hun neuzen bloeden, de kredietcrisis is wel degelijk nog altijd onder ons. De grootste Amerikaanse banken werken aan een fonds van niet minder dan 100 miljard dollar dat als buffer moet dienen om de gevolgen van de crisis op te vangen. 

Het initiatief komt van de Amerikaanse regering. JP Morgan Chase, Bank of America en Citigroup  zijn betrokken bij het initiatief. Het fonds moet klaarstaan om de eventuele massale verkoop van herverpakte leningen door andere fondsen, op te vangen. Op die manier beschermen de banken zichzelf tegen grote waardeverminderingen.

Het hele initiatief roept nogal wat vragen op. MarketBeat  heeft het over een golemachtige  entiteit. Een golem is in de Joodse folkklore een bezield wezen geschapen uit onbezielde materie. In het Hebreeuws kan het "cocon" betekenen maar evengoed "dwaas" of "stom".

Op Naked Capitalism  wordt er aan herinnerd dat de kredietcrisis is veroorzaakt door een laks monetair beleid samen met regelgeving die toeliet "rommel weg te houden van de bankbalansen". De voorgestelde oplossing is een variatie op het thema, weer een manier om de problemen weg te houden van de bankbalansen. "De oplossing en het probleem kunnen toch niet hetzelfde zijn", aldus Naked Capitalism.

Roland Legrand 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud