Een V- of een U-recessie?

Welke recessie krijgen de VS over hen heen? Dat is de vraag die de markten momenteel in de ban houdt. Nu ja, in de ban, in verwarring is misschien beter geformuleerd. Maandag gingen beleggers er nog van uit dat de Amerikaanse groeivertraging een V-vorm zou aannemen: een inkrimping van de economie in het eerste en het tweede kwartaal, gevolgd door een snelle wederopstanding in de tweede helft van 2008. Vandaag ziet het plaatje er al helemaal anders uit.

Wat iedereen gevreesd had, kwam immers uit. En meer dan dat. Een kleiner dan verwachte winst van aluminiumreus Alcoa, minder omzet dan verwacht bij chipbouwer AMD én een omzetwaarschuwing van gps-bouwer TomTom. Het wijst er allemaal op dat 2008 geen boerenjaar wordt voor de economie. Ook Europa blijft daarbij niet gespaard, kijk maar naar de Britse huizenmarkt en de kwakkelende Spaanse en Italiaanse economieën. Maar zijn dit nu signalen dat we een fluwelen, een zachte, of een harde landing tegemoetgaan? De experts zijn het er niet over eens.

Een recessiescenario voor Europa is niet aan de orde. Daarover zijn de meesten het eens. Maar over de VS, voor de niet-aanhangers van de ontkoppelingstheorie nog steeds een bepalende factor voor Europa, lopen de meningen uiteen. De markt rekent samen met Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, op het hierboven vermelde V-scenario. Met andere woorden: de Amerikaanse economische groei zal snel weer aantrekken dankzij de combinatie van goedkoper geld (lagere rente) en een pakket fiscale stimuli voor de burger.

ING-econoom James Knightley stelt zich daar ernstige vragen bij. Want, zo stelt hij, de kredietcrisis is nog lang niet voorbij (iets wat vandaag/dinsdag nog door het IMF bevestigd werd), de Amerikaanse arbeidsmarkt begint nog maar te verzwakken, en het pakket belastingverlagingen en renteverlagingen is kleiner dan tijdens de vorige recessie, terwijl de economie duidelijk zieker is dan na het uiteenspatten van de techzeepbel.

Het hoeft niet te verbazen dat Nouriel Roubini, de notoire über-bear en professor economie, nog wat scherper van leer trekt. Roubini verwacht een recessie in de vorm van een U (ipv. een V): een contractie van de economie die 12 tot 18 maanden aanhoudt. Roubini beroept zich voor die bewering op 1/de aanhoudende crisis op de Amerikaanse huizenmarkt 2/ een cruciaal verschil met de vorige recessie, namelijk dat het nu de gezinnen zijn die in crisis verkeren, en niet de bedrijven 3/ de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie.

Maar leest u vooral het interessante stuk van Roubini en aarzel niet om hieronder zelf uw mening te geven over wat de VS te wachten staat.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud