Advertentie

Een wereld geleid door de G zero

We leven niet in een wereld die wordt geleid door de G20, maar door de G0 (zero): er is geen echte leider. Dat zegt economist Nouriel Roubini op CNBC. Er is geen overeenstemming over de prangende economische, politieke en ecologische problemen, en de VS zitten financieel in te nauwe schoentjes om veel leiderschap ten toon te spreiden. 

Ian Bremmer (Eurasia Group), de andere gast in het programma, verduidelijkt dat hij niet wenst dat er een G0 zou zijn, maar dat het gewoon een vaststelling is. De nieuwe topontmoeting in Cannes, in november van dit jaar, zal dan ook teleurstellend zijn. 

Er werden teveel landen betrokken bij het overleg (eerder hadden we vooral de G8) terwijl eigenlijk enkel China er had moeten bijkomen. In de video wordt ook dieper ingegaan op de uitdagingen waar China wordt mee geconfronteerd. 

Bremmer had nog deze uitsmijter: de Amerikaans-Chinese relaties werden de voorbije jaren vooral gestimuleerd door Amerikaanse bedrijven die een gigantische markten dachten te zien ontstaan. Alleen, inmiddels botsen ze op machtige Chinese bedrijven, en ondertussen werden de Amerikaanse jobs gedecimeerd. Hij is de auteur van het boek The End of the Free Market: Who Wins the War Between States and Corporations


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud