Eigenaardig herstel

'Je kan nog moeilijk ontkennen dat de Amerikaanse economie in een recessie zit', schreef ING-econoom Rob Carnell in een rapport na zwakke banencijfers voor de VS in maart. De vraag 'Is er een recessie?' wordt nu stilaan vervangen door 'Hoe zwaar zal de recessie zijn?'. Die laatste is vooralsnog moeilijk te beantwoorden, maar toch lijken beleggers er al van overtuigd dat de bodem op de aandelenmarkten bereikt is.

Deze week werden vooral de financiële aandelen opnieuw in de armen gesloten. Nochtans zijn er geen tekenen te bespeuren dat de vertrouwenscrisis van de banken in sterkte afneemt of dat de afschrijvingsgolf door de kredietcrisis op zijn einde loopt. Oké, UBS schreef opnieuw meer dan 10 miljard euro af op zijn portefeuille risicovolle kredieten en dergelijke som kan verraden dat de Zwitserse zakenbank enkele miljarden daarvan op een latere datum terug in de boeken wil nemen.

Anderzijds spreekt Deutsche Bank-topman Ackermann over 'erg moeilijke marktomstandigheden' in de voorbije weken. De Duitse regionale bank BayernLB sprak in februari nog over 1,9 miljard euro afschrijvingen, maar ziet die som minder dan twee maand later verdubbeld. Is het dan niet raadzaam enige voorzichtigheid in acht te nemen tegenover de financials? En is het niet zo dat er ook na de vorige 'reddingsacties' van de Fed een rally in de financiële sector ontstond, een rally die evenwel even snel voorbij was, als hij kwam?

Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat we nu 'vertrokken' zijn. Maar misschien is het beter aan de optimisten te vragen waarom precies? Omdat het vertrouwen tussen banken langzaam maar zeker terugkeert (is niet zo), omdat er tekenen zijn dat de Amerikaanse huizenmarkt stabiliseert (zijn er nog niet) of omdat Ben Bernanke deze week zei dat er niet direct 'een nieuwe Bear Stearns' in de maak is (wat moest hij zeggen)?

Er zit natuurlijk al heel wat slecht nieuws in de koersen van aandelen (zeker van bankaandelen) verrekend, dat klopt. En ja, de beurzen lopen voor op een herstel van de reële economie. Maar loeren er geen gevaren om de hoek die de koersen nog lager kunnen duwen? Een zware recessie in de VS bijvoorbeeld, die ook andere onderdelen van de kredietmarkt meesleurt? Of het aanslepende wantrouwen tussen banken onderling dat de bedrijfswinsten afroomt?

De Lex-column van Financial Times wijst erop de S&P500 slechts 12,5 procent onder zijn piek van oktober vorig jaar noteert. Dergelijke waarderingen impliceren een geringe impact van de kredietcrisis op de bedrijfswinsten. Bijzonder eigenaardig toch voor de 'grootste financiële crisis sinds de Tweede Wereldoorlog'?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud