Advertentie

Eindelijk, een eurotop die in positieve zin verrast

Het gaat een beetje verloren temidden de Japanse dramatiek, maar de Europese obligatiemarkten boeken vanmorgen stevige winst. De Spaanse tienjaarsrente zakt 15 basispunten naar 5,29 procent, de Italiaanse 13 basispunten naar 4,73 procent, de Griekse zelfs 30 basispunten naar 12,51 procent. De Duitse tienjaarsrente stabiliseert daarentegen rond 3,20 procent.

Beleggers dumpten vrijdag aan de vooravond van de Europese top nog 'perifeer' overheidspapier uit de eurozone, maar dit keer lijken beleggers de daadkracht van de Europese regeringsleiders onderschat te hebben. Ze dachten dat de top van vrijdag maar een tussenstation was voor de 'echte' top van 24 & 25 maart, maar de politici serveerden in de vroege uurtjes zaterdag verrassend straffe koffie, namelijk:

- Het noodfonds (EFSF) wordt uitgebreid. Nu ligt de capaciteit de facto maar op 250 miljard euro, dat wordt opgetrokken naar 440 miljard euro.

- Het noodfonds mag weliswaar nog steeds geen staatspapier kopen op de secundaire markt, maar wél opvallend genoeg in 'uitzonderlijke omstandigheden' op de primaire markt, bij emissie dus.

- Griekenland krijgt als 'goede leerling' soepeler kredietvoorwaarden. De rente op de noodkredieten zakt een vol procentpunt en de looptijd stijgt van 3 naar 7,5 jaar.

'De top van vrijdag stuurt een belangrijk signaal: de overheden van de eurozone tonen een overweldigende wil om de begrotingsproblemen in de eurozone gezamenlijk aan te pakken, ondanks de moeilijke binnenlandse politieke omstandigheden', stelt Barclays Capital-strateeg Frank Engels in een update vast.

Uiteraard zijn er ook minpunten. De 'olifant in de kamer' - de vraag of Ierland en Griekenland ooit hun belastingsbetalers voldoende kunnen laten 'bloeden' om  een schuldherschikking te vermijden - wil nog steeds niemand zien. 'We denken nog altijd dat er een soort van tijdelijke begrotingsunie zal komen met een gemeenschappelijke Europese obligatie, die daarna weer geleidelijk uitdovend zal werken', meent Evolution Securities-strateeg Gary Jenkins.

Bij alle Europese maneuvers blijft het inderdaad belangrijk de essentie niet uit het oog verliezen: op termijn is de schuldpositie van Ierland, Griekenland en waarschijnlijk ook Portugal onhoudbaar. En dan zijn er maar twee oplossingen: een schuldherschikking of een begrotingsunie. Het eerste scenario lijkt  'off limits' voor de Europese politici, bijgevolg ziet het er naar uit dat we richting een soort begrotingsunie evolueren.

In dat opzicht gaf de Italiaanse ECB-directeur Lorenzo Bini Smaghi een bijzonder interessante toespraak. Hij lanceert er ook het naar eigen zeggen 'provocerende idee' om de emissie van schulden in handen te geven van een Europese supranationale instelling. De facto zouden nationale lidstaten niet meer zelf schulden kunnen uitgeven. De Europese Raad zou beslissen hoeveel schulden de eurozone mag uitgeven en wat de verdeelsleutel is tussen de lidstaten. Zeker een revolutionaire gedachte, maar het geeft aan hoe zeer Europese beleidslui tegenwoordig 'out of the box' durven denken.

En dan is er nog de 'Ierse kwestie'. Het Griekse akkoord bewijst dat de Europese leiders bereid zijn kredietvoorwaarden voor schuldenzondaars te versoepelen, als die maar voldoende door het stof kruipen en de facto hun volledige economische beleid onder Europese curatele zetten.

Daar was de nieuwbakken Ierse premier Enda Kenny niet toe bereid. Voor hem is de lage Ierse vennootschapsbelasting off limits. Het gevolg was dat Kenny met lege handen naar huis moest en naar verluidt een tirade van de  Franse president Sarkozy over zich heen kreeg.

De arme Enda Kenny doet een beetje denken aan het South Park-cartoonfiguurtje Kenny, die in elke aflevering een gruwelijke dood sterft. De Ierse premier dreigt de Kenny van de Europese toppen te worden. Donderdag 'vieren' de Ieren St Patrick's Day, maar het belooft een Ierse nationale feestdag in mineur te worden...

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud