Advertentie

Elders op het web: slecht nieuws voor de periferie en een lijst met muntoorlogen

Stijgende olieprijzen door de opstanden in de Arabische wereld zijn bijzonder slecht nieuws voor de zwakste landen van de eurozone, hun economie staat nu al zwaar onder druk door de besparingen (Douglas A.McIntyre van 24/7 WallSt)

- Zeer interessante post van Paul Mason (BBC News - Idle Scrawl): "mijn kwantitatieve versoepeling is uw muntoorlog (is iemand anders zijn revolutie)." Hij zegt dat de wereldwijde valutamarkten nu een nieuw podium zijn voor het drama: wie gaat de crisis betalen? Hij geeft een lijst van muntconflicten:

  • China vs. de VS
  • VS vs. opkomende markten (export Amerikaanse inflatie via kwantitatieve versoepeling, dwingt opkomende munten hoger te gaan).
  • Euro vs. dollar. Volgens Goldman Sachs kan de negatieve impact van de Europese besparingen worden weggewerkt door de euro tot pariteit tegenover de dollar laten dalen.
  • Noord-Europa vs. Zuid-Europa: Zuid-Europa moet nu intern devalueren met zware besparingen, lagere lonen enz.
  • Japan vs. de VS: toen de VS hun kwantitatieve versoepeling lanceerden, reageerde Japan met een eigen kwantitatieve versoepeling.
  • Het VK vs.  de VS. Het VK liet het pond wegzakken, voorkwam zo zware werkloosheid maar zit nu met inflatie. 

De veelal onuitgesproken logica? Ben Bernanke zelf onderzocht de Grote Depressie en hij stelde vast dat de landen die het snelst devalueerden (waaronder België) het snelst herstelden.

De Chinese premier Wen Jia-Bao is er heel duidelijk over: indien de yuan met 20 procent to 40 procent moet worden opgewaardeerd, dan moeten er heel wat Chinese fabrieken dicht en dan staat de samenleving op stelten.

- Michael Schuman op The Curious Capitalist legt uit hoe het glas van de G-20 dit voorbije weekeinde half leeg en half vol is.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud