En hoe gaat het nu weer met...KBC?

KBC noteert omstreeks het middaguur ongeveer een procent lager op 91,82 euro, na donderdag een halve procent te zijn hersteld van de koersinzinking van woensdag. Het aandeel was woensdag tegen het einde van de zitting onder vuur komen te liggen, nadat Merrill Lynch die dag forse waardeverminderingen moest opbiechten door de kredietcrisis. We brachten toen het relaas van de koersval en de geruststellende reactie van KBC hier op Bear&Bull Blog.

KBC-topman André Bergen zegt vandaag in De Tijd nog eens niet wakker te liggen van de kredietcrisis. Wat evenwel opvalt, is hoe moeilijk het is een aantal instrumenten en posities in te schatten.

Woensdagavond zei KBC in het persbericht dat het verlies beperkt blijft tot maximaal 10 miljoen euro. Analisten van het beurshuis Keefe, Bruyette & Woods (KBW) kwamen na een gesprek met de investor relations van KBC tot andere inzichten. Zij stellen dat in het derde kwartaal moet worden rekening gehouden met een waardevermindering van 40 miljoen tot 50 miljoen euro na belastingen op de portefeuille CDO's, dat zijn effecten met als onderpand herverpakte kredieten. Dat lijkt merkwaardig, want plots blijken de 10 miljoen maal 4 of maal 5 te gaan. Maar niet zo volgens Bergen, en ik citeer uit het krantenartikel:

De 10 miljoen euro is de waarde van activa die uiteindelijk niet terugbetaald worden. Maar voor eindvervaldag kunnen die activa veranderingen ondergaan in marktwaarde. De 40 miljoen tot 50 miljoen euro waar in het rapport sprake van is, is de schommeling in marktwaarde voor de eindvervaldag.

De IFRS-boekhoudregels verplichten financiële instrumenten tegen marktwaarde te waarderen, en daardoor kunnen deze schommelingen wel degelijk te zien zijn op de winst- en verliesrekening. Bergen vindt het allemaal vrij verwaarloosbaar:

Maar zelfs als die waardeverminderingen gerealiseerd worden, is dat voor een groep als KBC weinig belangrijk. KBC heeft dagelijks schommelingen tot 20 of 30 miljoen euro in de marktenzalen.

Ok, laat ons niet moeilijk doen over enkele tientallen miljoenen euro. Maar KBW moet het wel erg gemunt hebben op KBC, want in datzelfde analistenrapport staat ook dat, als KBC in dezelfde verhouding afschrijvingen doet als Merrill Lynch, de bankverzekeraar voor 1,5 miljard euro zou moeten afschrijven. Zelfs voor een grote bank is 1,5 miljard euro toch al een substantieel bedrag, en Bergen toont zich hier geïrriteerd over:

Een dergelijke puur mechanische redenering is van een simpliciteit die ontstellend is. Onze activa zijn van een totaal ander kaliber dan die van Merrill LYnch. Een aantal van onze CDO's zijn Europees en staan volledig los van de subprimehypotheken in de VS.

Wat ik vooral onthoud, is hoe complex de waarderingsproblematiek lijkt te zijn. 10 miljoen euro, 30 tot 40 miljoen euro, 1,5 miljard euro, het wordt toch allemaal maar vermeld in een rapport van een gerespecteerd internationaal beurshuis. Ik wil ook Bergen wel geloven, wanneer hij zegt dat KBC in andere (betere) activa heeft belegd dan Merrill Lynch, met name in Europese CDO's. We kunnen alleen maar hopen dat deze markt in Europa op stevigere grondslagen is gefundeerd dan die in de VS en dat er geen al te grote besmetting komt vanuit de VS.

Roland Legrand  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud