Er komt een recessie

Een bar slechte week voor de beurzen wereldwijd; een recessie in de VS is weer wat meer in de koersen geslopen. Of dat bij elk aandeel dat een pak rammel kreeg, gerechtvaardigd is, een moeilijke vraag. Of er nu een recessie komt, of net niet, valt al iets makkelijker te beantwoorden. Er komt er een, daar is John Authers van Financial Times vast van overtuigd.

Authers beroept zich voor zijn voorspelling op indicatoren zoals de Philadelphia Fed-index. Die graadmeter, die weergeeft hoe ondernemend de industrie in en rond Philadelphia naar de komende maanden kijkt, dook gisteren naar een niveau van -20,1. Economen hadden op een cijfer van -1,5 gerekend. 'Een cijfer onder -20 voorspelt een recessie', stelt Authers, 'ook bij de vorige Amerikaanse recessie was dat het geval'.

Ook Ian Campbell, een columnist van Breakingviews.com, heeft zijn recessievoorspellende indicator gevonden: de Baltic Dry index. Die exotisch klinkende graadmeter toont de fluctuaties in de vrachttarieven voor het vervoer van goederen als ijzererts, steenkool,... over zee. Bedrijven als het Belgische CMB profiteren van hoge vrachttarieven in tijden van economische bloei, maar kreunen onder een baisse ervan (het aandeel verloor sinds 1 januari goed 20 procent van zijn beurswaarde).

Net als de Philadelphia Fed-index maakte ook de Baltic Dry de voorbije week enkele opmerkelijke tuimelingen. En opnieuw zien analisten er de voorbode van een recessie in. 'De markt anticipeert op een verminderde vraag naar grondstoffen, en een gelijkblijvende capaciteit in vrachtvervoer.'

Voor u het hoofd weer mistroostig wegdraait van het scherm, er is misschien ook goed nieuws. Het inflatiespook lijkt wat weg te deemsteren nu China op hetzelfde moment als de VS wat gas terug lijkt te nemen. Dat is goed nieuws voor de centrale banken die plots weer ruimte zien om de rente, indien nodig fors, te verlagen.

Authers wijst erop dat Bernanke donderdag in zijn toespraak voor het Congres er niet in slaagde om enig enthousiasme in de markt te pompen. Integendeel, de indexen in New York zweefden een tijdlang rond 3 procent verlies. Nochtans zei Bernanke impliciet dat er een forse renteverlaging komt en expliciet dat de inflatie in 2008 wat zal luwen. Daarenboven toonde hij zich niet afkerig van een pakket fiscale maatregelen, dat vrijdag door Bush bevestigd werd.

Conclusie: Bernanke heeft zijn grip op de markten verloren. Waar op 18 september nog een rally ontstond bij een knip van 50 basispunten, zal op 30 januari teleurstelling heersen bij eenzelfde verlaging. Bernanke zal 75 of zelfs 100 basispunten van de rente moeten snoeien om nog een vleugje enthousiasme op de beursvloer te kunnen brengen.

En ook dat lijkt logisch. De toestand op de Amerikaanse huizenmarkt verergert nog steeds, er zijn steeds meer aanwijzingen dat grote delen van de economie mee kopje onder gaan, en van een tempering van de kredietcrisis lijkt evenmin sprake. Dus huilt de markt en blijft ze hopen op meer. Bernanke en Bush zullen met een sterke medicijn moeten komen aandraven. De markt gaat er lang vanuit dat er een recessie komt.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud