Advertentie

Etienne de Callataÿ: Dit jaar begrotingstekort al tot 3,5 procent terugdringen

België presteerde in 2010 goed  inzake groei (hoger dan het Europees gemiddelde). Ook de werkgelegenheid gaat in de goede richting. Dit met dank aan de Duitse locomotief. Door dit alles zal het overheidstekort in 2010 ook lager zijn dan oorspronkelijk verwacht. Omdat 2011 geen verkiezingsjaar is zou het moeten mogelijk zijn het tekort met meer dan 0,7 procent te drukken, zo zegt  Etienne de Callataÿ (Bank Degroof) in het wekelijkse interview met een hoofdeconoom op Tijd.tv.

"Als we vanuit min 4,6 procent of min 4,5 procent vertrekken (...) zou men tot misschien min 3,5 procent tekort moeten gaan maar dat vereist inspanningen."  Hij denkt dat de huidige regering ook in lopende zaken al maatregelen kan nemen die "in de goede richting" gaan. 

Er is een veralgemeende overtuiging dat er iets met Griekenland moet gebeuren, het zal onmogelijk zijn voor dat land om zonder speciale maatregelen tot duurzaam herstel te komen. 

Solidariteit met Griekenland is niet evident. Wat wel kan: Griekenland de middelen geven om de schulden tegen marktwaarde voor een deel in te kopen. 

De Callataÿ zegt dat de inflatie in China stijgt omdat het fundamenteel goed gaat. Het feit dat de Chinezen meer verdienen is goed voor het land maar ook voor ons. De beste maatregel zou een herwaardering van de yuan zijn. De groei neemt dan wel wat af, maar die is nu toch te sterk dus de ruimte is er. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud