Advertentie

‘Euro bedreigt dollar niet als reservemunt'

Als het van Pimco afhangt, behoudt de greenback ook na Nieuwjaar met vingers in de neus zijn status van ’s werelds reservemunt. Door de Amerikaanse economische besognes weerklonk in de financieel-economische wandelgangen al voorbarig dat het rijk van de dollar stilaan uit is. Maar in de ogen van de invloedrijke obligatiereus zijn we lang zover niet. China en Europa staan niet sterk genoeg in hun schoenen om de VS naar de kroon te steken, zegt Pimco.

‘De opkomende machten zoals China zijn nog niet klaar om de 9.000 miljard dollar activa die de wereld heeft, te absorberen’, schreef Anthony Crescenzi, beheerder bij Pimco in een nota die Bloomberg inkeek. ‘Daarvoor is hun obligatiemarkt niet volwassen genoeg.’

China probeert zijn 2.650 miljard dollar aan reserves minder vol te stouwen met dollars. De recordkoper van Amerikaanse schulden kijkt daarvoor onder meer richting het oude continent. In volle schuldencrisis verzekerde Peking meermaals dat het staatspapier van eurolanden zal blijven kopen. Die geste werd gewaardeerd in Frankfurt en Brussel, waar ze nu wel iets voorzichtiger op tafel kloppen als het over het Chinese muntbeleid gaat.

Toch is Europa, met zijn wankele eurozone, verre van klaar om de VS van de troon te stoten, denkt Pimco. ‘Europa, met zijn financiële kopzorgen, komt niet in de buurt om de fakkel over te nemen.’ ‘Zowel militair, politiek en economisch blijven de VS de wereldmacht bij uitstek’, besluit Crescenzi.

De cijfers geven hem overschot van gelijk. In 2010 stegen alle wereldwijde activa tot 9.005 miljard dollar, becijferde Bloomberg. Volgens het IMF vielen de wereldwijde reserves in dollar dan wel terug van 72,7 procent aan het begin van het decennium tot 62,1 procent in 2010. Toch zit de euro met 26,5 procent de greenback nog lang niet op de hielen. Zien of die verhouding wijzigt bij het volgende rapport. Mogelijk geeft het muntfonds vandaag nog cijfers vrij over de reservemunten in de wereld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.