Europa juicht om zwakke dollar

Wall Street schiet nog eens enthousiast uit de startblokken. Waar vorige week sombere bedrijfsresultaten  de pret nog drukten, zorgen grote Amerikaanse iconen als Intel en Coca-Cola er vandaag/woensdag voor dat er kleur komt in het resultatenseizoen van de VS.

Eigenlijk is het de zwakke dollar die voor beursplezier zorgt, want chipproducent Intel boekt 79 procent van zijn omzet in Europa en Azië, terwijl Coca-Cola bijna drie vierde van zijn omzet buiten de VS haalt. Een euro van iets minder dan 1,60 dollar is dan misschien een last voor Europese bedrijven, hij doet de Amerikaanse export wel boomen.

De VS mogen wellicht blij zijn dat hun exporteurs geruggesteund worden door een zwakke dollar. Als de Amerikaanse economie op dit moment nog altijd twijfelt tussen recessie of net geen recessie, dan is dat te danken aan de kracht van de exporteurs.

Belangrijker is misschien de vraag hoe lang de Europese economie zal blijven standhouden onder de zwakke dollar (en dus erg dure euro) en torenhoge energie- en grondstoffenprijzen. Een tegenvallende ZEW-indicator dinsdag kan een aanwijzing zijn dat het sentiment stilaan keert. Waar de markt vandaag om juicht, kan met andere woorden binnen afzienbare tijd voor verdriet zorgen...

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud