Europese bedrijven voelen spanningen met Rusland

©Photo News

De beurswaarde van Adidas keldert donderdag met 14 procent na een Russisch winstalarm. De sportfabrikant schaart zich bij het clubje van Europese bedrijven dat de toekomst van de activiteiten in Rusland somber inziet. Voorlopig is het onzekerheid troef en daar houden beleggers niet van.

Europa en de Verenigde staten voerden deze week de sancties tegen Rusland op 'voor de illegale annexatie en de gewilde destabilisering van een soeverein buurland'. De sancties zijn gericht op de wapen-, energie- en bankensector. Toch kunnen de gevolgen verder reiken dan de drie geviseerde sectoren.

Dat de Westerse sancties ook Europa treffen, blijkt uit de verklaringen en resultaten van een aantal Europese bedrijven. Oliemaatschappijen op kop.

Europa's derde grootste oliemaatschappij, Total stopte met het bijkopen van Novatek-aandelen sinds de noodlottige 17de juli, de dag waarop vlucht MH17 crashte. Total voelde de bui toen al hangen en voorzag de oplopende spanningen die zich de laatste weken ontvouwen, zegt CFO Patrick de La Chevardière.

Eind augustus zal Total de situatie herbekijken en beslissen hoe het verder moet. ‘We hebben meer tijd nodig om te beoordelen of wat de gevolgen van de sancties zullen zijn. Als die sancties ons verbieden om nog in Rusland te werken, hebben we geen keuze’, luidt het.

Novatek is Rusland's grootste aardgasproducent waar, naast Total, British Petroleum (BP) een belangrijk aandeel in heeft. BP waarschuwde dat ze in de toekomst gevolgen kon ondervinden van de toestand in Rusland. Met daarnaast een aandeel van 20 procent in de Russische oliereus Rosneft is BP de grootste buitenlandse investeerder in Rusland, de oliemaatschappij vervaardigt er een derde van haar totale productie.

Hoewel Adidas profiteerde van een sterke wereldbeker, zakt het aandeel donderdag met 14 procent. Het management wijst naar de onzekerheid in Rusland om een stevig winstalarm uit te sturen. 'We zullen onze strategie voor 2014-15 aanpassen en overgaan tot sluitingen in Rusland', klinkt het bij de sportfabrikant.

Renault heeft een aandeel in de Russische autoproducent AvtoVAZ en voorspelt dat de Russische automarkt zal krimpen. Het bedrijf vreest dat consumenten hun aankopen zullen uitstellen uit onzekerheid over de economische situatie.

Siemens, dat roemruchte klanten als Gazprom en pijplijnoperator Transneft heeft, ondervindt ook schade. Het Duitse bedrijf wordt getroffen omdat het technologisch materiaal voor olie-ontginning aan Rusland levert. Met de sancties verbiedt Europa de uitvoer van 'hoogtechnologische materialen, gebruikt voor olie-ontginning'. Over welk soort materiaal het precies gaat is onduidelijk.

De eerste Russische tegenreactie is ondertussen een feit want Polen mag geen appels, peren, pruimen of kersen meer leveren aan Rusland. Voorlopig is het raden naar het verder verloop van het conflict en die onzekerheid kunnen beleggers missen als kiespijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud