Fed: chill out

De rentebeslissing van de Fed, een renteverlaging met 25 basispunten tot 4,50 procent, was verwacht, maar het begeleidende commentaar was eens te meer interessant. De monetaire beleidslui lieten duidelijk weten dat het bestrijden van de inflatie weer de belangrijkste zorg wordt. Of, om het met de woorden van MarketBeat te zeggen, "we've done enough for now, so chill out."
Dit is een mooi staaltje koorddansen van de Fed, die aan de ene kant nog met de nasleep van de kredietcrisis zit en aan de andere kant wordt geconfronteerd met behoorlijke economische cijfers.  Daarom dus enerzijds doen wat de markt verwachtte en vroeg, maar anderzijds te kennen geven dat de inflatiebestrijding weer op het voorplan komt.
De inflatiezorg is begrijpelijk, gelet op de hogere energie- en grondstoffenprijzen, een resultaat van de forse groei van landen zoals China en India. Wat evenwel ook een rol speelt, is het gevaar van een brutale verdere verzwakking van de dollar, wat zowel voor de inflatie als voor de internationale financiering van de VS zeer onaangenaam zou zijn. De Fed hoedt er zich wel voor expliciet naar deze problematiek te verwijzen in haar statement, maar het is zeker iets dat van nabij moet worden opgevolgd.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud