Advertentie

'Fed medeplichtige van roekeloze politici'

'Er gaat een financiële crisis komen die minstens even groot is als die van 2008 als we op deze manier verder doen.' Stanley Druckenmiller (foto Bloomberg) mag dan zelden interviews geven, maar als het zover komt, neemt hij geen blad voor de mond. In een gesprek met de Wall Street Journal haalt de legendarische belegger stevig uit naar de Amerikaanse struisvogelpolitiek.

Druckenmiller, die faam vergaarde als de man die samen met George Soros in 1992 het pond brak, vreest dat de Amerikaanse overheid haar schulden in de toekomst niet meer zal kunnen terugbetalen. Hij is zelfs bereid om een tijdelijke schorsing van rentebetalingen te aanvaarden als dat betekent dat Washington snijdt in zijn ontsporende uitgaven. 'Als we niet afgeraken van onze verslaving aan overheidsuitgaven, stevenen we af op een catastrofe', waarschuwt hij.

Dat beseft ook Barack Obama. 'Het uitblijven van een oplossing kan zorgen voor een financiële en economische crisis die groter is dan die van 2008-2009', erkende de Amerikaanse president dit weekend. Voor Obama komt die oplossing neer op een verhoging van het schuldplafond. Dat is het maximumbedrag dat de VS mogen ontlenen. Binnenkort stoten ze tegen die grens aan. De kwestie zit echter muurvast in het Congres, waar de Republikeinen de meerderheid hebben. Zij eisen dat de administratie dieper snoeit in de uitgaven, vooraleer ze een verhoging van dat schuldplafond  aanvaarden.

Als de schatkist eerstdaags tegen die ontleningslimiet van 14.300 miljard dollar aanstoot, kan ze geen nieuw schuldpapier meer uitgeven. Dat kan leiden tot wanbetaling. 'De markten kennen heus wel het verschil tussen een wanbetaling van een land dat zijn schulden niet wil terugbetalen, en een technische wanbetaling, waarbij beleggers enkel een tijdje moeten wachten op hun coupon', zegt Druckenmiller. Hij is verbaasd dat het gros van de financiële commentatoren de discussie over het schuldplafond ernstiger neemt dan de mogelijkheid dat de overheid te veel schulden maakt. 'Neem bijvoorbeeld de Federal Reserve. Die maakt zich daar grote zorgen over, zonder te reppen over wat echt belangrijk is, namelijk dat we duizenden miljarden dollars schulden maken. De Fed is medeplichtig aan het roekeloos gedrag van politici.'

Nochtans kunnen de VS de ogen niet blijven sluiten, zegt Druckenmiller. 'We hebben geen 16 jaar tijd meer om dit op te lossen. Ik weet niet of de markten ons nog drie, vier of vijf jaar geven. Maar ofwel vinden we een oplossing, ofwel gaan we op een bepaald moment moeten vaststellen dat we Griekenland geworden zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud