Advertentie

'Fed moet een derde opdracht krijgen'

Stephen Roach (Yale University en vroeger voorzitter van Morgan Stanley Asia) vreest dat de Federal Reserve de lessen niet trekt uit de voorbije crisissen. Hij vindt dat financiële stabiliteit een derde mandaat zou moeten zijn van de Fed (de twee andere zijn werkgelegenheid en prijsstabiliteit). 

Roach vertolkte dit standpunt al eerder, bijvoorbeeld in het interview dat mijn collega Bart Haeck met hem vorig jaar had. 

Nu probeert de Fed virtuele groei te creëren uit lucht. De Amerikaanse gezinnen hebben ondertussen nog een hele weg te gaan inzake schuldenafbouw, en zij maken 70 procent van de VS economie uit. Maar Roach wijst ook op de problemen die worden veroorzaakt voor de opkomende markten: inflatie en bubbels, waardoor die landen op de rem moeten gaan staan. 

Met name China probeert de inflatie onder controle te krijgen, terwijl dat niet eens het grote werk is. De grote uitdaging voor China is het evenwichtig maken van zijn economie, door de interne vraag te bevorderen. 

Roach is uiteraard zeer gevoelig voor de globalisering en de onderlinge verbondenheid van beleidsbeslissingen en economische evoluties op wereldniveau. Eigenlijk moet daar ook een mondiaal meer geïntegreerd beleid tegenover staan, via instellingen zoals bijvoorbeeld het IMF. Maar tegelijk denkt hij dat niet meer te zullen meemaken. 

(video gevonden via The Big Picture)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud