Fed wacht aartsmoeilijke taak

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, maakt binnen enkele uren zijn rentebesluit bekend. De markt verwacht een knip van 50 basispunten tot 3,00 procent, na de onverwachte ingreep van vorige week. Toen snoeide de Federal Reserve 75 basispunten van zijn belangrijkste rentetarief. De Fed wist toen niet dat het Franse SocGen massaal posities aan het afwikkelen was en ondertussen raakten hoopgevende Amerikaanse macrodata bekend. Toch zal een knip van minder dan 50 basispunten vanavond de markt teleurstellen.

Tot vorige week ging iedereen ervan uit dat de Amerikaanse economie in een recessie zou belanden. Vandaag weten we dat de orders van duurzame goederen sterker stegen dan verwacht en dat de Amerikaanse arbeidsmarkt in goede doen was in januari, na de dip van december. Al kan je discussiëren over de geldigheid van die data (het officiële banenrapport komt vrijdag), lang niet iedereen is er zeker van dat de Amerikaanse economie nog een harde landing zal maken, ook al groeide de economie in het vierde kwartaal veel trager dan verwacht.

Het probleem ligt dus bij de markt. Die houdt de Fed in een houdgreep, want ze verwacht niet minder dan een renteverlaging van 50 basispunten vanavond en nog half zoveel in maart (bij het volgende rentebesluit). Na de renteverlaging van vorige week is het wel duidelijk dat Fed-voorzitter Bernanke gevoelig is voor de toestand van de financiële markten, die belangrijk zijn voor de welvaart van gezinnen én bedrijven.

Het verloop op die markten verschilt van dat van de reële economie. Nieuwe kredietuitwassen kunnen nu de banken (en hun koersen) treffen en pas morgen de Amerikaanse consument, omdat een verstrakking van de kredietvoorwaarden niet onmiddellijk in voege treedt. Anderzijds kan een renteverlaging eerst de banken dienen, en pas veel later Joe Sixpack. 'Je kan geld wel goedkoper maken, maar je kan banken niet verplichten om het effectief te ontlenen', verwoordde een analist het vorige week passend.

Kortom, de Fed wacht een aartsmoeilijke taak. Treffend is dat er nu al geruchten opdoemen dat Ben Bernankes kop zal rollen, als hij faalt. Dat is lang niet zeker. Er bestaat een kans dat de renteverlagingen wel werken, dat het ergste van de kredietcrisis achter de rug is en dat de Amerikaanse economie een zachte landing maakt.

Maar dat is een zeer gunstig scenario. Zowel bij UBS als bij BNP Paribas richtte de kredietcrisis meer ravage aan dan verwacht. Ondertussen is al genoeg geweten dat de kredietcrisis de reële economie kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld door allerlei leningen duurder te maken, ondanks een resem renteverlagingen. Zoals gezegd, Bernanke wacht een moeilijke taak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud