Federal Reserve past beleid aan

De Federal Reserve verlaagt het discontotarief maar niet zijn richtinggevende rente. Dit lijkt er op te wijzen dat de Fed van mening blijft dat de problemen op de markten vooral te maken hebben met de beschikbaarheid van cash, niet met de prijs van cash, zo legt de economieblog van The Wall Street Journal  uit.
Volgens de blog is de kans gestegen dat de Amerikaanse centrale bank de richtinggevende rente zal verlagen op haar vergadering van 18 september of eerder.

De marktgeruchten over een speciale bijeenkomst van het beleidsorgaan van de Fed, het Federal Open Market Committee, bleken wel degelijk correct: er had donderdag een videoconferentie plaats. De Federal Reserve heeft het in de verklaring van vandaag niet over inflatie, terwijl dat toch de grootste bezorgdheid was van de centrale bank. Dit doet waarnemers geloven dat een verlaging van de richtinggevende rente waarschijnlijker wordt, tenzij de verlaging van het discontotarief op zich al een spectaculair effect zou hebben.

De verklaring preciseert ook dat de Fed klaar is om tussen te komen om de nadelige gevolgen voor de economie van de problemen in de financiële markten op te vangen. Tot voor kort leek het er op dat de Fed dacht dat er nauwelijke 'reële' gevolgen voor de macro-economie zouden zijn.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud