Financial frontloading

Morgan Stanley heeft de afgelopen weken een waar schimmengevecht gevoerd met Goldman Sachs. De inzet: als eerste winstverslagen voor 2009 uitbrengen. Het heeft wat weg van het debacle van de Democratische voorverkiezingen toen staten zoals Michigan en New York de toorn van de Democratische Partij trotseerden en hun primaries naar eind januari verschoven, dus voor Super Tuesday.

Dat fenomeen staat in de politicologie bekend als ‘frontloading’: ‘the practice of scheduling state primary elections earlier and earlier in advance of the general election. By moving their primaries to early dates, states hope to lend decisive momentum to one or two presidential candidates and thus have disproportionate influence on each party’s nomination.

Goldman had gehoopt dat het zijn winstverslag op dezelfde dag als Morgan kon voorstellen. Het bedrijf zag haar uitstekende resultaten voor het vierde kwartaal van 2009 (een vermoedelijke winst van 2,9 miljard dollar, zo’n 1,99 miljard euro) graag vergeleken met het ‘fletse’ jaarverslag van Morgan (analisten verwachten slechts een winst van 526 miljoen dollar, 361 miljoen in euromunten).

Morgan Stanley zit dus niet te wachten op vergelijkende analyses en had graag geprofiteerd van de ‘first out of the gate’-bump, de beursbonus die bedrijven die het eerst met positieve resultaten naar buiten komen te beurt zou vallen. Morgan kondigde op 22 december aan dat het zijn winstverslag op 21 januari zou bekendmaken.

Vervolgens was Goldman Sachs aan zet. Het bedrijf laat op 8 januari weten dat het ook voor 21 januari opteert. Tegenzet Morgan Stanley: nog diezelfde dag maakt het bedrijf bekend dat het zijn resultaten dan toch maar een dag eerder zal toelichten, op 20 januari. Reden: James Gorman, de nieuwe CEO van het bedrijf, had graag zijn eerste conference call bijgewoond — normaliter wordt zo'n evenement nochtans enkel door de CFO opgeluisterd. Gorman was naar verluid ‘belet’ op 21 januari.

Goldman heeft nog een week om een even goed excuus uit de mouw te schudden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud