Financials veren op

De aandelenmarkten blijven op winst, en opvallend is dat de financiële aandelen opveren, zie hier  en hier.  Het nieuws   dat de Amerikaanse bankgroep Bank of America 2 miljard dollar gaat investeren in Countrywide Financial, is een opsteker voor de financiële sector.

De vraag stelt zich dan ook, zijn we er door? Is de crisis, wat de aandelenmarkten betreft, achter ons? Alphaville  van de FT.com stelt zich voorzichtig op. Zoals altijd zijn er experten die geloven in de hervatting van de stierenmarkt voor de financiële aandelen en er zijn andere experten die eerder somber blijven. 'Global economist' Larry Hatheway van UBS zegt bijvoorbeeld dat "een duurzame stijging in kredietrisicopremies, een lange correctie op de wereldwijde aandelenmarkten en een daling van 10 procent van de Amerikaanse woningprijzen meer dan een procentpunt kan knagen van de wereldwijde economische groei, indien deze factoren niet worden geneutraliseerd door de versoepeling van het monetaire beleid."

De vraag is, wat zijn we met zo'n uitspraken? Als de woningprijzen met 10 procent dalen, en als de aandelenmarkten in een correctie geraken, en als de risicopremies duurzaam verhogen, en als de monetaire autoriteiten niet reageren... Ongetwijfeld een interessante simulatie, maar mij lijkt het een omslachtige manier om te zeggen dat ook UBS niet weet wat de toekomst brengt.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud