Advertentie

Financiële repressie als oplossing voor overheidsschulden?

Hoe een grote overheidsschuld afbouwen? Nogal wat mensen vrezen dat de overheden niet louter gaan besparen of de economische groei aanwakkeren, maar de inflatie zullen laten ontsporen om zo het gewicht van de schuld te verminderen.

Carmen Reinhart (foto door Antoine Doyen) en Belen Sbrancia hebben het in een nieuwe IMF paper over de strategie van 'financiële repressie'.

Een dergelijke aanpak bestaat uit drie pijlers:

  • Expliciete of onrechtstreekse beperkingen op de rente, met name (maar niet enkel) die op overheidsschulden.
  • Het creëren en behouden van een groep binnenlandse beleggers die wel moeten in overheidsschuld beleggen. Hierbij kan een heel gamma van maatregelen worden gebruikt, gaande van reserveverplichtingen over wisselbeperkingen tot een verbod op goudtransacties.
  • Rechtstreeks overheidsbezit van banken of toch grote managementcontrole over die instellingen.

Klinkt bekend? Het is zowat de toestand die in voege was na de Tweede Wereldoorlog, waarbij de nieuwe Wereldbanke en het IMF gepaard gingen met reguleringen allerhande en rechtstreeks overheidsingrijpen.

Kan  niet terugkeren, zegt u omdat de markten nu zoveel dieper en gesofiticeerder zijn, en de financiële sector nog altijd erg machtig is? De alternatieven zijn niet veel beter: sterke groei is in veel gevallen onwaarschijnlijk, langdurige draconische besparingen zijn politiek nauwelijks te verkopen, wanbetalingen en bankroet van landen zijn 'oplossingen' met grote gevolgen.

De fascinerende vraag is dus: gaat de zware schuldenlast een aantal industrielanden de weg doen inslaan naar nog meer staatsinterventie?

Zie ook het artikel over deze paper op Free exchange van The Economist.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud