Financiële tsunami

Een analist van Breakingviews maakt mij erop attent dat de kredietcrisis vandaag zijn eerste verjaardag viert. Meer dan een mijlpaal in een trieste geschiedenis is dat niet. Er is geen reden tot juichen, aangezien de onzekerheid over de toestand van de Amerikaanse economie en de kapitaalproblemen van 's werelds grootste obligatieverzekeraars maar blijft aanslepen. Dat heeft ook de markt begrepen, die ongelofelijk slap oogt vandaag, ongeacht de koopjesjagers gisteravond op Wall Street.

De mist klaart nog lang niet op. Integendeel, enkele vooraanstaanden achten het nodig om nog meer mist te spuiten. Zo zei Josef Ackermann, de topman van Deutsche Bank (DB), gisteren bij de publicatie van de jaarresultaten van DB dat een verlaging van de kredietwaardigheid van de obligatieverzekeraars een financiële tsunami in gang kan zetten. Die zou even veel schade aanrichten bij de grootbanken als de subprimecrisis. Nog eens 130 miljard dollar afschrijvingen dus.

Reden te meer om de obligatieverzekeraars snel wat kapitaal toe te stoppen, zou u denken. Van marktwerking is dan weliswaar geen sprake meer, maar soms moet de markt gewoon gecorrigeerd, niet? 'Neen', klinkt het resoluut bij Bill Gross van obligatiebeheerder Pimco. Gross, die eerder al liet optekenen dat we een kortsluiting van het moderne bancaire systeem meemaken, schrijft in een erg interessant opiniestuk in de Britse zakenkrant Financial Times dat de 'monolines' redden een kunstmatige ingreep is die getuigt van een misplaatst verlangen om de Verenigde Staten aan de top van de 'wereldorde' te houden.

Volgens Gross is de status van de VS niet meer te danken aan reële fundamenten, zoals de kracht van een industrie, maar gebaseerd op financieel vernuft. In dat opzicht vraagt hij zich af hoe het mogelijk is dat Ambac, dat over 5 miljard dollar vrij kapitaal beschikt, de schulden van de staat California, op zichzelf de zesde economie ter wereld, kan verzekeren. Gross vergelijkt die situatie treffend met Atlas uit de Griekse mythologie die de hemel moet torsen.

's Werelds grootste banken luisteren niet naar Gross -anders zijn ze toch niet vies van een beetje vrije markt?- en zoeken nog steeds naarstig naar herfinancieringsopties voor Ambac, terwijl MBIA met de uitgifte van nieuwe aandelen 1 miljard dollar vers kapitaal ophaalde. Of dat genoeg zal zijn om de AAA-rating te bewaren, zal nog moeten blijken. S&P's en Moody's bestuderen nog steeds naarstig de dossiers van Ambac en MBIA, het is dus niet uitgesloten dat er binnenkort effectief een ratingverlaging komt.

'MBIA koopt zichzelf gewoon wat tijd', klonk het alvast pessimistisch bij een analist van een New Yorkse vermogensbeheerder. Als de man gelijk heeft, dan zal de tsunami waar Ackermann het over had over de financiële markten razen, en waarschijnlijk de reële economie nog meer schade toebrengen dan nu al het geval is. Wellicht zal dan niet meer de vraag gesteld worden of de Amerikaanse economie in een recessie zit, maar hoe lang ze zal duren en hoe zwaar ze zal huishouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud