Fortune tackelt Fed

Terwijl beleggers al volop uitkijken naar de volgende renteverlaging van de Fed, hekelt een journalist van het Amerikaanse zakenblad Fortune de vorige van 18 september. Toen haalde de Amerikaanse centrale bank haar richtinggevende rentevoet met 50 basispunten omlaag tot 4,75 procent.

'De renteknip van de Fed was goed nieuws voor risicominnende investeerders', schrijft Allan Sloan. 'Maar de voorzichtige belegger die wel verstandig met zijn centen omspringt, werd schaamteloos afgestraft.' Volgens Sloan is Fed-voorzitter Bernanke wel degelijk op de knieën gegaan voor spelers (letterlijk te nemen) met een voorliefde voor rommelobligaties en andere financiële exotismen.

Sloan verwijt Bernanke dat hij de dollar, door de rente te verlagen, in een vrije val heeft gebracht. (Sinds 18 september is die inderdaad nog meer van zijn pluimen verloren, dan al het geval was). 'En daarnaast zijn nu ook grondstoffen zoals koper, goud, zilver en olie een stuk duurder geworden', klaagt de auteur. 'De rente is dan wel verlaagd, maar onze welvaart is er nog op verminderd.'

De man heeft een punt. Een goedkope dollar is goed nieuws voor Amerikaanse exporteurs, maar werkt tegelijkertijd de inflatie in de hand. Sloan wijst er ook op dat nu de kortetermijnrente gezakt is, de langetermijnrente opnieuw stijgt (die heeft de Fed niet in de hand). 'En dat is dan weer slecht nieuws voor mensen wiens 'kwaliteitshypotheek' vastgeklikt zit aan die langetermijnvoet.'

Afwachten of Bernanke gehoor zal geven aan de scheldtirade van de Fortune-journalist. Vandaag bleek dat de Amerikaanse consument met plezier centen blijft uitgeven, maar eerder deze week bleek de al fel geplaagde huizenmarkt nog verder af te glijden. Wellicht is het moment waarop Joe Sixpack beslist om de geldbeugel op zak te houden, dichterbij dan velen denken. Op dat moment zal de roep om een nieuwe renteverlaging de Sloans van deze wereld wellicht overstemmen.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud