Advertentie

Frankrijk, de nieuwe beleggershype?

©AFP

We durven het nog niet goed luidop zeggen, maar onttroont een naarstig hervormend Frankrijk straks Duitsland als beleggersfavoriet?

'Duitsland heeft zijn tijd gehad, voor koopjes moet je tegenwoordig in Frankrijk zijn'. Dat is de ietwat provocerende stelling van Credit Suisse. Het moet gezegd: Andrew Garthwaite, de huisstrateeg van de Zwitsers, durft wel vaker zijn nek uitsteken. Zo brak hij in oktober 2012 een lans voor Griekenland, ruim anderhalf jaar vóór ook de rest van de beleggerswereld Athene weer liefdevol in de armen sloot. En Garthwaite had ook vrij in de snel de mot dat het eeuwigdurend nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank Duitse bakstenen tot het nieuwe goud zou promoveren.

Nu haalt Garthwaite Duitse aandelen na een lange stevige rit opwaarts van de kooplijst, in de plaats komt ... Frankrijk. Eh? Is Frankrijk niet het voor eeuwig verstarde land, waar 'L'Etat' met een overheidsbeslag van 56 procent van het bruto binnenlands product elk greintje ondernemerschap in de kiem smoort? Een starheid waar ook Bear & Bull zich bij de start van president François Hollande steendood aan ergerde?

Het Frankrijk ook dat met zijn pestbelastingen zoveel vermogende Fransen Eurostar-gewijs naar Londen jaagt dat in de sjieke wijk South Kensington Frans stilaan de voertaal is en Olivier Rauch, directeur van het lokale French lycée, alle zeilen moet bijzetten om overbevolking tegen te gaan?

Franse CS-favorieten

 • Cap Gemini
 • Renault
 • Atos
 • SocGen
 • AXA
 • Credit Agricole
 • BNP Paribas
 • Ipsen
 • Total

Ja, dát Frankrijk dus. Garthwaite haalt als kortetermijnfactor de Europese Centrale Bank aan. Het beurshuis is er van overtuigd dat Frankfurt later dit jaar geld zal drukken om bedrijfs- en staatsobligaties op te kopen, 'American-style' kwantitatieve versoepeling zeg maar. En dat is relatief goed nieuws voor de Parijse beurs: de Parijse sterindex CAC40 is veel steviger met banken gestoffeerd dan de Duitse DAX30. Bovendien is het Franse bedrijfsleven collectief veel meer op Zuid-Europa gericht dan het Duitse. En die Club Med zou het meest munt slaan uit extra monetaire stimulus.

Hoe waarschijnlijk is zo'n stap van de ECB? Credit Suisse stipt aan dat de ECB steeds nadrukkelijker haar eigen inflatiedoelstelling naar onderen toe rateert. Bovendien spelen er dit najaar twee factoren die potentieel de 'Duitse' weerstand tegen geldcreatie kunnen milderen: Frankfurt gaat in het kader van de 'asset quality review' eind dit jaar kritisch met de kam door de balansen van de banken, zodat ze bij een daaropvolgend opkoopprogramma van kredieten minder blootstaat aan de kritiek dat ze te veel betaalt voor die (herverpakte) kredieten.

En om de kritiek te counteren dat Frankfurt zo spilzieke overheden uit de wind zou zetten, zullen tegen dan twee hervormingsgezinde premiers - Manuel Valls in Frankrijk en Matteo Renzi in Italië - mogelijk écht werk beginnen van structurele hervormingen.

En vooral dát laatste is dé joker voor de Franse aandelenmarkt. Garthwaite denkt dat het president Hollande menens is met zijn belofte via een 'verantwoordelijkheidspact' het land te hervormen. Een bewijs daarvan is de recente benoeming van de vrij 'rechtse' (naar Franse normen toch ...) premier Manuel Valls, ook al dreigt die premier de president in populariteit te overschaduwen.

De Credit Suisse-analisten ramen dat 30 van de 40 bedrijven in de CAC40 'herstructureringspotentieel' hebben. En dat die reorganisatiegolf al begonnen is. Het beurshuis citeert volgende recente voorbeelden:

 • Air France-KLM schrapt tegen eind dit jaar 8 procent van het personeelsbestand of 8.000 banen
 • Renault snijdt over de komende jaren op de Franse thuismarkt 7.500 banen, 1 op de 6 jobs
 • Michelin schrapt in een Franse bandenfabriek 730 jobs
 • Alcatel-Lucent gaat wereldwijd 10.000 jobs op de schop nemen, waarvan 900 in Frankrijk

Als die herstructureringsgolf zich doorzet, kan het winstpotentieel groot zijn: Credit Suisse raamt het potentieel op 40 procent, als het Franse bedrijfsleven er in slaagt het rendement op eigen vermogen weer naar het gemiddelde niveau van de voorbije 20 jaar op te krikken (zie grafiek).

Wie op een Franse remonte wil inzetten, kan volgens Credit Suisse moeilijk naast de financiële sector kijken: bij het lijstje 'French buys' prijken AXA, BNP Paribas, SocGen én Credit Agricole. Andere Parijse favorieten zijn de autobouwer Renault, de oliereus Total, de IT-groepen Atos en Cap Gemini en de laborant Ipsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud