Advertentie

Fukushima: het Lehman van de energiesector?

In deze crisistijden bewijst BBC World ondanks alle besparingsrondes eens te meer ongeëvenaard te zijn in heldere, koele analyses.

Bijzonder interessant vanmiddag in hun 'World Business Report' was - naast de erg teneergeslagen commentaar van Susumu Kato, hoofdeconoom bij Credit Agricole in Tokio - de visie van Dan Slater, chef van de Economist Intelligence Unit in Tokyo.

Slater argumenteert dat Fukushima voor de energiesector is wat Lehman in september 2008 voor de banksector was. Ten eerste stipt hij aan dat er een zelden gezien domino-effect is: bij de kerndrama's van Three Mile Island in de VS, Tsjernobyl in de Oekraïne en Windscale in Noord-Engeland was het probleem telkens 'maar' 1 reactor, nu moet het arme personeel van Fukushima vier reactoren tegelijk onder controle proberen houden.

Bovendien bewijst de Duitse beslissing om uit voorzorg zeven oude kerncentrales stil te leggen, dat er mogelijk voor de energiesector een nieuw tijdperk aanbreekt. Met veel strengere regelgeving en genadeloos streng toezicht na de huidige schok, net zoals het voor de financiële sector post-Lehman was.

Soit, het klinkt misschien erg 'doom & gloom', maar de negen minuten radio van BBC World stemmen alleszins diep tot nadenken. En geven aan waarom beleggers dezer dagen druk grote elektriciteitsgroepen - jarenlang de goedehuisvaderaandelen van de beurs - dumpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud