G20 laat beursfeestje onverstoord zijn gang gaan

Beleggers kregen van de G20-top, afgelopen weekend in het idyllische Schots universiteitsstadje St Andrews, wat ze wilden. De verzamelde ministers van Financiën kregen er bij een streepje 'clarsach' (Schotse harp) een exquise Schotse menu voorgeschoteld, en dat stemde hen duidelijk mild. De consensus was dat ze de wereldwijde stimuli nog een heel tijd intact zullen houden.

Vrij vertaald: centrale bankiers zullen massa's liquiditeiten in de economie blijven pompen, merkt ook MarketBeat Blog op. En dat geld zal in hoofdzaak zijn weg naar financiële activa blijven vinden. Groen licht dus voor beleggers om hun gokjes voort te zetten: en dat heet tegenwoordig dollars met dank aan de Fed tegen een nulrente lenen, om vervolgens in hoogrentende munten, grondstoffen of aandelen te beleggen. Geen verrassing dus dat de euro weer boven 1,50 dollar stijgt en grondstoffen nieuwe pieken scheren.

Bij die grondstoffen zet de goudprijs zijn dagelijkse recordklim voort, tot de mooie piekkoers van 1.111 dollar vandaag. Heel wat beleggers lijken de Indische centrale bank te volgen en staafjes goud te kopen als diversificatie van hun portefeuille. The Economist formuleert op mooie wijze de populariteit van goud. 'Gold offers reassurance. Anyone who wants to try 'quantitative easing' in the gold market has to dig a mine'.

En een nieuwe goudader vinden is nu eenmaal moeilijker dan de drukpersen van de centrale bank overuren laten kloppen om vers geld te drukken, 'kwantitatieve versoepeling' in het omfloerste bankiersjargon. En dus kopen alle dollarbeleggers die zich zorgen maakt over de ontwaarding van de 'greenback' - bijna allemaal dus - goud als indekking voor die wegsmeltende dollar.

KVS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud