Advertentie

'Ga short in België'

Neem best winst op Belgisch staatspapier, want de komende maanden belooft het politiek weer spannend te worden. Dat is het opmerkelijke advies van de obligatiestrategen van City-beurshuis RBS.

Het is opmerkelijk hoe België de jongste jaren op de speelkoer van de financiële markten uit het vizier van de bullebakken geraakt is. Dat is deels te danken aan de regeringsvorming eind 2011 en de begroting, die naar Europese normen een vrij laag tekort vertoont. Maar de grote weldoener is toch Mario Draghi. Die haalde de lont uit de eurocrisis door midden 2012 te beloven 'al het nodige' te doen om de muntunie bijeen te houden.

De voorzitter van de Europese Centrale Bank deed er deze week nog een schep bovenop door extra stimulus - bijvoorbeeld bulkinkopen van staatspapier - vrij expliciet in het vooruitzicht te stellen. Met een extra koopgolf in Europees crisispapier - al mogen we stilaan over 'voormalig crisispapier' spreken - als resultaat.

De Belgische rente noteert nu nog tegen een premie van 12 basispunten op de lange rente van Frankrijk, een land dat volgens de obligatiestrategen van Royal Bank of Scotland (RBS) 'vergelijkbare fundamentals' heeft. 

En dat vindt het City-huis een te kleine vergoeding voor het risico. Met de 'moeder aller verkiezingen' in aantocht, dreigt het politiek risico voor België weer even op de radar te komen. Niet dat RBS een terugkeer naar de bad old days van eind 2011 voorspelt, verre van.

Maar toch vindt obligatiestrateeg Michael Michaelides het logisch dat het renteverschil met Frankrijk de komende maanden weer zou verdubbelen, tot pakweg 25 basispunten. En dus raadt hij aan short te gaan in België in combinatie met een kooporder voor Frans papier.

We citeren even:

Gelet op het lage renteverschil vinden we gelet op het risico op een nieuwe politieke patstelling het logisch om tactisch short te gaan. Met separatische partijen die in de peilingen beter scoren dan in 2011, is een renteverschil van 20 à 25 basispunten plausibel bij een blokkade. 

RBS herinnert er aan dat het na de vorige verkiezingen 589 dagen duurde eer er een nieuwe regering in het zadel zat. En verwijst naar de 'destabiliserende rol' van de N-VA. En dat een eventuele regering zonder N-VA en Vlaams Belang in Vlaanderen mogelijk geen meerderheid zou hebben. Conclusie: 'There is trouble ahead!'

Overigens is de politieke analyse van RBS bepaald niet verrassend voor wie dagelijks de politieke actualiteit van dit landje volgt. Het debat dat de Tijd organiseerde tussen PS-kopstuk Paul Magnette en N-VA-kopstuk Bart De Wever toonde nog maar eens aan hoe diep het water tussen de twee grote politieke stromingen wel is. Niet louter communautair, maar zeker ook sociaal-economisch.

Maar vergeet niet dat de Londense City niét met de neus op onze actualiteit zit. En die zin kunnen rapporten zoals dat van RBS voor beleggers wél een eye-opener zijn. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud