korte metten

Gamechanger

©EPA

Doordat Turkije zich helemaal in de strijd gooit tegen Islamitische Staat, en daarbij ook de Koerden van het PKK viseert, dreigt het conflict in de regio plots een nieuwe dimensie aan te nemen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken bepaalde zondagavond al de actualiteit van de komende week door een buitengewone vergadering van de NAVO samen te roepen. Hij verwijst naar artikel 4 van het verdrag van de NAVO, dat een lid toelaat een vergadering samen te roepen wanneer zijn territorium bedreigd wordt.

Volgens Ankara is dat het geval, nadat vorige week militanten gelinkt aan terreurgroep IS meer dan 30 slachtoffers maakten tijdens een aanslag bij de stad Suruc, vlakbij de Syrische grens. Een paar dagen later vermoordde de groepering nog eens een Turkse soldaat. Turkije reageerde met luchtaanvallen op doelen van IS in Syrië, iets wat het land voorheen altijd had vermeden.

Maar tegelijkertijd nam Turkije ook de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) onder vuur. De PKK is zowel actief in Turkije als in het noorden van Irak, en streeft naar een eigen staat. Door PKK-stellingen in Irak te bombarderen wil Turkije naar eigen zeggen een bufferzone creëren.

Verschillende buitenlandministers tikten Ankara daarvoor al op de vingers. Door de vredesgesprekken op te blazen met het PKK - voor verschillende westerse landen een ‘terroristische organisatie’ - dreigt het conflict in de regio helemaal te ontsporen. De NAVO mag zich dus morgen over de kwestie buigen.

Niet dat de organisatie geen andere kopzorgen heeft. Rusland kondigde dit weekend aan zijn vloot te zullen versterken vanwege de ‘ontoelaatbare expansie van de trans-Atlantische organisatie’. Er is al langer een wapenwedloop aan de gang tussen de Navo en Moskou.

In Jemen blijft het niet beperkt tot een koude oorlog en kletteren de wapens volop. Een derde poging om de strijdbijl voor amper enkele dagen te begraven mislukte. Het overheidsleger, gedekt door Saudi-Arabië, en de Houthi-rebellen, gesteund door Iran, willen elkaar geen haarbreed toegeven.

Iets vredevoller nieuws komt vanochtend uit eigen land:

-          De extra maand loon die werkgevers vanaf 1 januari 2016 zouden moeten ophoesten als een werknemer ziek is, komt er niet. Dat bevestigt minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

-          Meer Belgen beleggen via Binckbank. De online beleggingsbank heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar het aantal transacties in België met 23 procent zien toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

-          Speurders gaan een leugendetector inzetten om het onderzoek naar de sabotage van Doel nieuw leven in te blazen. Na een jaar is daar nog steeds geen doorbraak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud