Advertentie

Geef Alternext het nekschot

649.896 euro en 94 cent. Dat is uiteindelijk wat na de jarenlange vereffening nog rest van Ecodis. Bitter weinig voor een groep die bij de beursgang minder dan zeven jaar geleden een waardering van 40 miljoen opgeplakt kreeg. Een zoveelste flop voor Alternext dat nu wel zeker het nekschot heeft verdiend.

Ecodis, het Antwerpse beursgenoteerde waterbehandelingsbedrijf dat al sinds 2009 in vereffening is, zette vandaag via een algemene vergadering een punt achter de liquidatie van het bedrijf. Voor de aandeelhouders blijft er amper 7 eurocent per aandeel over. Het geld - in totaal 649.896 euro en 94 cent - wordt gestort op 14 maart. 

Ecodis trok in 2007 via Bank Degroof naar Alternext, het semigereglementeerde segment van Euronext Brussel. De beursgang kwam er onder impuls van PE Group, het investeringsfonds rond de familie Van Rompay (Docpharma en Uteron). Zij pompten geld in het bedrijf de jaren voor de beursgang. De beursintroductie gebeurde toen tegen 5,50 euro per aandeel, wat een beurswaarde van ruim 40 miljoen euro betekende.

Ecodis was een van de pioniers op Alternext, het minder gereglementeerde segment van Euronext Brussel. Bij de lancering van Alternext in 2006 klonk het nog bij monde van toenmalige beurstopman Olivier Lefebvre dat het Belgische KMO-land een een prima jachtterrein was voor Alternext. Met die beurs wilde Euronext de leemte opvullen tussen de hoofdmarkt, dat de reglementering steeds strenger zag worden, en de Vrije Markt, dat amper regels oplegt.

Die plannen zijn echter nooit van de grond gekomen. Met de armenbegrafenis van Ecodis beleeft Alternext een zoveelste flop, na onder meer De Rouck en Evadix. Alleen Porthus en Air Energy kun je successen noemen, maar die vonden een overnemer voor ze konden doorgroeien.

In plaats van familiebedrijven naar de beurs te lokken, zagen bedrijven Alternext eerder als de parkeerstrook van Euronext Brussel. Zie United Anodisers, Pairi Daiza, Catala, Co.Br.Ha of Softimat. Of als een prima middel om via de achterdeur van de beurs weg te trekken. Een bedrijf dat het serieus meent met zijn beursnotering heeft op Alternext niets te zoeken.

Ook de Vrije Markt heeft na een resem faillissementen de facto opgehouden te bestaan en wordt waarschijnlijk samengevoegd met de openbare veiling. Ook Alternext lijkt geen lang leven meer beschoren. Met EnterNext heeft Euronext overigens al een nieuw initiatief voor KMO’s. Op den duur gaat Euronext meer marktsegmenten tellen dan er beursgenoteerde bedrijven zijn. De Brusselse beurs zou beter de eer aan zichzelf houden en zelf het nekschot geven aan het fiasco dat Alternext is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud