'Geen cash-, maar een kredietwaardigheidsprobleem'

Mervyn King, voorzitter van de Britse centrale bank, sprak vandaag voor een parlementaire commissie in het VK en wat hij daar precies kwam te vertellen, is niet bepaald om vrolijk te worden. Onze collega's van de Financial Times waren zo vriendelijk om een journalist ter plaatse te sturen en versloegen de zitting live via hun Alphaville-blog. Een greep uit wat King te vertellen had.

1/ 'De centrale banken werken samen (verwijzend naar de actie die vorige week op poten werd gezet) om een signaal te geven dat we samen kunnen werken en om te tonen dat we als centrale banken bezorgd zijn om de problemen van financiële instellingen.'

King begint direct goed door te vertellen dat de actie van de centrale banken mogelijk weinig uit zal halen en dus eerder symbolisch bedoeld is.

2/ 'De reden waarom de 'spreads' (het verschil tussen het richtinggevende rentetarief en interbankenrente) zo hoog oplopen, is niet door een gebrek aan cash, maar door de vele vragen rond de kredietwaardigheid en betrouwbaarheid van andere banken.'

Wat doen de centrale banken vandaag en gisteren? Extra cash lenen aan gunsttarieven. Maar als het probleem niet een gebrek aan liquiditeiten is, maar aan onderling vertrouwen is, is het goed mogelijk dat zo'n gecoördineerde actie in het water valt, sprak de man die vandaag 10 miljard pond uitleende.

Voor het overige mijmert King nog wat over de gevolgen van effectisering (het in beleggingsinstrumenten willen omzetten van bijvoorbeeld risicovolle hypotheken). 'I call it the search for yield. Alan Greenspan would call it human nature. It's a process thats gone on throughout history.'

Weinig opbeurend toch? Het enige wat de banken kan helpen, is meer duidelijkheid over wie waarin belegd heeft. Niemand wil uiteraard de eerste zijn om zijn fouten toe te geven. Dus blijft het probleem maar aanslepen.

Allerminst opbeurend is dat een bank als Fortis beslist om pas op 7 maart duidelijkheid te scheppen, bij de publicatie van de jaarcijfers. In de stille hoop wellicht dat tegen dan de markt in obscure effecten weer draait en er dus niet moet gecommuniceerd worden met de beleggers over blootstelling aan allerlei exotische producten. Dat is niet alleen slechte communicatie, maar ook een slag in het gezicht van de kleine belegger. Zij zullen tot 7 maart wellicht weinig plezier beleven aan hun al felgeplaagde aandelen Fortis (cfr. ABN AMRO en de daarmee gepaard gaande kapitaalverhoging).

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud