Geen daden, maar woorden

De Amerikaanse minister van Financiën Hank Paulson speecht vandaag/maandag om 16.00 uur over zijn plannen om het toezicht op de financiële sector te verstrengen. Een scherper toezicht op het reilen en zeilen van (zaken)banken, hefboomfondsen en financiële spelers allerhande moet excessen zoals de huidige kredietcrisis in de toekomst onmogelijk maken. Of dat effectief zal lukken, valt te betwijfelen, staat in een opiniestuk van de Amerikaanse krant New York Times te lezen.

De twee auteurs van het stuk, Nelson Schwartz en Floyd Norris, denken dat het plan, dat volgens geruchten ruwweg zou bestaan uit het geven van extra bevoegdheden aan de Federal Reserve en een vereenvoudigen van de huidige regelgevende structuren, weinig zoden aan de dijk zal brengen. 'De wil voor verandering is er niet, en dat zal ervoor zorgen dat de overheid weinig anders zal kunnen doen dan informatie verzamelen, behalve in tijden van crisis.'

In tijden van crisis zou de Federal Reserve dan kunnen ingrijpen, door te handelen zoals hij de voorbije weken gedaan heeft. Dat wil zoveel zeggen als zakenbanken bijstaan met overvloedige liquiditeiten tegen activa die door sommige sceptici als 'hoogst risicovol' worden omschreven. Dat laatste kan u lezen als het risicovol gedrag van Wall Street afwentelen op de belastingbetaler. Want als het fout gaat met de effecten die de Fed aanvaardt, moet de rekening natuurlijk betaald worden met overheidsgeld.

Wall Street zal dus gewoon Wall Street blijven. Hoe kan het ook anders met een minister van Financiën als Hank Paulson, die niet zo lang geleden nog gewoon de grote baas was van Goldman Sachs? Paulson gelooft als ware Republikein in een minimum aan overheidsinmenging en een maximum aan zelfregulering. En daar zullen de banken maar wat blij mee zijn.

Veel analisten vreesden al dat de banksector in de naweeën van de kredietcrisis veel van zijn pluimen zou verliezen: kleinere winsten in moeilijkere marktomstandigheden, minder financiële speeltjes die de winst kunnen maximaliseren. Die analisten moeten niet vrezen. Een duurzaam hervormingsplan voor de financiële sector staat niet in de steigers: goed nieuws dus voor de kortetermijnbelegger, op langere termijn lijkt de belastingbetaler de pineut.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud