Géén Fransman bedankt voor het CEO-schap van EDF

Jean-Pierre Clamadieu ©Bart Dewaele_SOLVAY

Bear&Bull zet zich terug aan het publiceren van een ochtendoverzicht, geen overbodige luxe in het resultatenseizoen.

Hier het verslag van collega Kurt Vansteeland:

- François Hollande zaagt onverminderd aan de poten van de ‘Sarkoziste’ Henri Proglio, als CEO van nutsreus EDF misschien wel de meest ‘politieke’ en alleszins invloedrijkste bedrijfsleider van Frankrijk: volgens Le Canard Enchaîné zou het Elysée graag Jean-Pierre Clamadieu wegplukken bij Solvay om Proglio in november – bij het eind van z’n mandaat - op te volgen. De man zelf ontkent, maar ik kan mij niet voorstellen dat de ambitieuze Fransman  - ooit cabinetard bij PS-coryfee Martine Aubry – écht zou bedanken voor het CEO-schap van EDF.

- Op een drafje op een pak resultaten:

Picanol boekt recordwinst van 73 miljoen – zij het ietwat afgeroomd door de eerste ‘bijdrage’ van Tessenderlo – maar is somber voor 2014. Tessenderlo zelf heeft er nog maar eens een rampjaar opzitten met 65 miljoen verlies. Derde monsterverlies in vijf jaar voor de ‘Limburgers’ (nu ja: in essentie Amerikaans-Franse groep met een uitdovende site in Ham, zeg maar). Ik begin stilaan te vermoeden dat Luc Tack Tessenderlo gekocht heeft als een soort beursgenoteerde fiscale aftrekpost.

Toch opmerkelijk: over de hippe 3D-printdochter Melotte rept Picanol met geen word. En Tessenderlo, waar Picanol vorige zomer zijn integrale berg cash aan spendeerde, is welgeteld één korte vermelding waard:

 AB InBev slaagt er weer als geen ander in om uit een vlak bovenste lijntje steeds meer winst te puren naar mate je de resultatenrekening afdaalt. Niet dat dat bovenste lijntje niét indrukwekkend hoor: de Leuvense Neyworkers tapten in 2013 nog altijd 426 miljoen hectoliter, ofte zo’n 10,7 miljard pintjes ofte 1,5 per wereldburger.

UCB, Solvay en Tessenderlo zijn een ander verhaal: die focussen graag op de ‘ruime bedrijfswinst’ (rebitda), maar als je er vervolgens reële kosten als daar zijn afboekingen, herstructureringen, rentelasten en belastingen van af trekt dan blijft er onderaan in tegenstelling tot InBev vaak bitter weinig nettowinst over.  UCB heeft het bovendien plots over de ‘impact van IFRS 10’ zonder in schoon Vlaams uit te leggen waar het om gaat. Je moet al de kleine lettertjes van het jaarverslag gaan lezen omdat te vernemen dat de groep een afboeking moet doen op enkele onderzoekslabo’s. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud