Geen Telenet-dividend? Niet neuten!

De belegger van het eerste uur in Telenet moet niet echt veel neuten: wie bij de beursgang in 2005 21 euro per stuk neertelde, heeft die inleg dankzij de largesse van de Mechelaars al ruim terugverdiend.

Sinds 2007 ontving de Telenet-aandeelhouder immers bruto voor 25,38 euro per stuk dividenden of kapitaalverminderingen. Telenet hanteerde vooral deze laatste optie, waarbij de fiscus géén roerende voorheffing meepikt. Bijgevolg recupeerde de intekenaar ook netto met een gecumuleerde 23,16 euro per aandeel ruim zijn inleg.

In totaal liet Telenet volgens onze berekeningen sinds de beursgang – vooral dan sinds 2007 – bijna 3 miljard euro naar de aandeelhouders vloeien. Bijna 2,9 miljard direct via dividenden of kapitaalverminderingen, een kleine 100 miljoen indirect via inkopen van eigen aandelen. In 2012 planden de Mechelaars een grote inkoop van eigen aandelen via een ‘tender’, maar het – uiteindelijke afgeketste – overnamebod van de Amerikaanse grootaandeelhouder Liberty doorkruiste die plannen.

De 3 miljard bonanza sinds 2007 is ruim het dubbele van de an sich forse 1,4 miljard vrije kasstroom – wat er na investeringen overblijft, met andere woorden - die Telenet over dezelfde periode realiseerde. Het gevolg is dat Telenet als kampioen van de ‘schuldenhefboom’ nu tegen een schuldenberg van 3,7 miljard euro aankijkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud