Geen vuiltje aan de lucht?

Kijkt u even naar de koersenborden: de beurzen spurten eensgezind omhoog, beleggers aller lande (bijna letterlijk te nemen) omhelzen de agressieve renteverlaging met open armen. Een mens zou er bijna door vergeten dat in de VS nog elke dag mensen uit hun huis gezet worden.

Zo meldt het persbureau Bloomberg vandaag dat zowat de helft van 450.000 houders van risicovolle woonkredieten de komende maanden hun huis dreigen te verliezen. De oorzaak kon u vorige maand al lezen op deze blog, in een stukje met de weinig opbeurende titel 'Het ergste moet nog komen'.

Jawel, een groot deel van de 'teaser rates' die hypotheekverstrekkers hun klanten de voorbije jaren aanrekenden, slaan nu om in variabele rentevoeten. Wat leningen plots een stuk duurder maakt, terwijl huizen nog steeds goedkoper worden. De Zwitsers van Credit Suisse berekenden dat de komende drie maanden net geen recordaantal 'teaser rates' verandert in minder gunstige tarieven.

27 procent van de 'slachtoffers' hebben al één afbetaling gemist, aldus het beurshuis. Waarna men zich terecht zou gaan afvragen waar ze de centen vandaan zullen halen om de volgende duurdere schijf op te hoesten. 'Die mensen zitten als ratten in de val', liet een analist droogjes weten.

De Federal Funds rate mag dan plots 50 basispunten lager liggen, boven de Amerikaanse economie hangen nog steeds donderwolken.

Peter De Groote   peter.de.groote@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud