Advertentie

Geld verdienen aan opstanden is moeilijk voor individuele beleggers

Tijdens de middagchat vroeg SainteR: "Beste redactie, ik vind het buitengewoon intrigerend dat de markten zo snel reageren. Waarom daalt de koers van een klein belmid aandeel onmiddellijk mee (in een milliseconde bijna) met de rest van de markt op basis van bv nieuwe conjuctuurgegevens? zijn dergelijke aandelen (cmb, lotus, ...) dan ook onder invloed van high frequency trading?"

In afwachting dat we er een lang krantenverhaal over maken, stak ik mijn licht op bij mijn collega Serge Mampaey. High Frequency Trading (HFT) - in de hele ruime zin van razendsnelle handel via krachtige computers - is ook voor Belgische aandelen een gewone zaak.

Dat gaat tot op een niveau van aandelen zoals Resilux of IRIS, u moet al echt in heel schaars en zelden verhandelde aandelen afdalen om niet te maken te krijgen met HFT in ruime zin. In veel kleine aandelen zijn immers marktmakers actief die ook met geautomatiseerde computerhandel werken.

Maar, zo zullen experten opmerken, échte HFT gaat verder dan snelle handel met betrekkelijk eenvoudige algoritmes. Het gaat dan over gesofisticeerde computerhandel die probeert micro-efficiënties te exploiteren en vaak aandelen maar voor ultra-korte periodes aanhoudt, bijvoorbeeld slechts luttele seconden.

Voor dat soort praktijken is er een diepe markt nodig, en in Brussel is er maar een beperkt aantal Bel20-aandelen dat er voor in aanmerking komt, zoals AB InBev.

Maken gewone beleggers dan eigenlijk veel kans om geld te verdienen door bijvoorbeeld heel snel te reageren op 'breaking news'? Voor die grote aandelen lijkt dat een heel ongelijke strijd te zijn en ook voor de middensoort is de kans klein dat u veel succes gaat hebben met snel te handelen op bijvoorbeeld nieuws over de opstand in Libië.

Gebeurtenissen zoals die in de Arabische wereld verdienen het uiteraard wel gevolgd te worden door individuele beleggers, maar vooral dan voor het uitwerken van een beleggingsaanpak op wat langere termijn. Hoe zich indekken tegen geopolitieke risico's, wat voor opportuniteiten schuilen in een correctie en wat met brede thema's zoals energiediversificatie en klimaatsveranderingen zijn dan onderwerpen die aan bod kunnen komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud