Gelezen in de blogosfeer... : banen en markten

Nog wat sprokkels over het VS banenrapport en de toestand op de markten, rechtstreeks vanuit de blogosfeer (en ook te volgen via http://www.twitter.com/beurs)

- Eerst en vooral, waarom zijn er minder banen terwijl de werkloosheidsgraad daalt en er ook verbetering is in de bredere graadmeter? Paul Krugman legt uit dat het aantal banen wordt opgevraagd bij bedrijven en de werkloosheid wordt nagetrokken bij de gezinnen. Het zijn twee verschillende onderzoeken. Wanneer de banengroei rond de nul cirkelt, volstaan statistische afwijkingen, seizoensaanpassingen, onvolledigheid om tegenstrijdige resultaten te krijgen. 

- Algemeen wordt vastgesteld dat de Amerikaanse werkgevers eerder een beroep deden op overwerk en extra uren, veeleer dan extra mensen aan te werven.

- Ondertussen doet de dollar het goed, ondanks de slechte arbeidsmarkt, en het feit dat ook de Amerikaanse overheidsfinanciën bepaald niet florissant zijn (en al helemaal niet wanneer ook naar de lokale overheden wordt gekeken). The Big Picture vindt het nogal ironisch dat beleggers in hun risico-aversie vluchten naar dollars en Amerikaans staatspapier, en hierbij ook goud verkopen (net zoals andere grondstoffen). 

- Real Time Economics (WSJ) heeft een interessant interview met professor Carmen Reinhart (University of Maryland) die zegt dat historisch bankencrisissen in financiële centra worden gevolgd door crisissen van de overheidsfinanciën. Griekenland heeft een lange traditie van falende overheidsfinanciën, maar er is niet alleen Griekenland, er is bv ook Oost-Europa en de blootstelling van het financiële systeem van Italië en Oostenrijk aan Oost-Europa. Zij ziet geen nieuwe crisis zoals de bankencrisis waarbij het lijkt alsof de wereld stopt met draaien, maar wel een periode van tegenvallende groei omdat de schuldensituatie (privé en publiek) en de afbouw van die schulden de economie afremt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud