Gelezen in de blogosfeer...

Op deze 11de november zal het een eeder beperkte Bear&Bull worden, maar hier is alvast een overzicht van een aantal lezenswaardige blogposts:

Econoshock/Green Corner: Heleen Van Hoof, green consultant van Econopolis, sprak op Z over de vooruitzichten voor de olieprijs die volgens het Internationaal Eenergie Agentschap tegen 2030 dubbel zo duur zou zijn als vandaag. Bovendien zijn er berichten dat het Agentschap de toestand rooskleuriger zou voorstellen dan hij is. Zij ziet in dit alles een kans voor nieuwe technieken inzake hernieuwbare energie of nieuwe manieren om olie te winnen (bv. uit oliehoudend zand).

Econoshock: nog op Z zegt Geert Noels van Econopolis dat in Europa het overheidsbeslag onhoudbaar wordt terwijl in de VS de privé-consumptie onhoudbaar werd. In beide gevallen zal de groei lager zijn, wat nog niet betekent dat daarom ons leven aan kwaliteit moet inboeten. We moeten gaan naar iets dat duurzaam is. 

FT Alphaville: schijn bedriegt! In de geteisterde sector van de Amerikaanse obligatieverzekeraars maakte MBIA maandag een kwartaalverlies bekend van 728 milljoen dollar terwijl Ambac een week eerder een winst van 2,2 miljard dollar bekendmaakte. Helaas, Ambac waarschuwt nu voor liquiditeitsproblemen...

Free Exchange, The Economist: de vroegere Fed-gouverneur Frederic Mishkin schrijft dat bubbels in twee soorten komen. Er is de standaard "irrational exuberance" bubbel, en een variant waarbij stijgende activaprijzen leiden tot toegenomen schuldfinanciering die tot verdere prijsstijgingen leidt. De dotcom bubbel is een voorbeeld van de eerste soort en de subprime-crisis is een voorbeeld van de tweede, die veel gevaarlijker is.  Het bubbelrisico is volgens Mishkin nu eerder van het eerste, minder gevaarlijke soort.

FT EconomistsForum: Martin Wolf over het einde van de koude oorlog en de huidige crisis. Er is crisis in de transitielanden, maar geen crisis van de transitie. Zo ook is er crisis in kapitalistische landen, maar niet van het kapitalisme.Ondertussen lopen de tussenkomsten ten behoeve van de banken wel op tot een brutobedrag van 9.400 miljard euro. Dat, aldus Wolf, is staatssocialisme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud