Geruchten doen ABN AMRO even helemaal onderuit gaan

De chaos op de markten blijft verderduren. De centrale bankiers nemen het standpunt in dat de problemen financieel zijn, en reageren niet met renteverlagingen met een verruiming van de liquiditeit. Deze opvallende operatie van de ECB gisteren zorgde tegelijk voor grote onrust, omdat het een duidelijke noodingreep was.

Op dit moment gonst het op de markten van geruchten, die meestal snel worden tegengesproken. Voorbeeld: vanochtend kelderde het aandeel ABN AMRO volledig omdat Het Financieele Dagblad schreef dat de financiering van Fortis voor de overname van ABN AMRO onder druk staat. Dit wordt in De Tijd tegengesproken door financieel directeur Gilbert Mittler van Fortis. Eigenlijk zegt Mittler tegenofver HFD.nl hetzelfde, maar de titel 'Fortis' financiering ABN Amro onder druk' lijkt iets geheel anders te suggereren.

Hier volgt de vraag van mijn collega Pieter Suy en het antwoord van Mittler, zoals dat vandaag in de krant De Tijd staat:

Kan het negatieve klimaat de financiering voor het bod op ABN AMRO beïnvloeden? De effectisering van uw kredietportefeuille was een van de opties om geld op te halen, naast de kapitaalverhoging van 13 miljard euro.

Mittler: 'Zo'n effectisering is slechts een van de mogelijke manieren om geld op te halen. Maar we zouden zo'n operatie niet onmiddellijk moeten uitvoeren. Vergeet niet dat we een zogenaamd 'back-stop'- of overbruggingskrediet hebben via de zakenbank Merrill Lynch. Daardoor beschikken we over de ruimte om zo'n eventuele effectisering op een ander tijdstip uit te voeren.'

ABN AMRO zei zelf zonet dat er 'geen nieuwe ontwikkelingen zijn in het biedproces.'

Vanochtend ging ABN AMRO in een eerste schrikreactie met ruim 11 procent lager, nu om 10.46 uur staat het aandeel 4,7 procent lager, ongeveer in lijn met de sector.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud