Gestegen productiviteit van de Amerikanen overtroeft de centrale bankiers (update)

(Toevoeging op het einde: de twijfels van Michael Mandel op Economics Unbound)

Ik wil zeker het belang van centrale bankiers niet ontkennen, verre van. Maar vandaag lijken ze minder impact op de markt te hebben dan een Amerikaans macrocijfer.

De onverwacht sterk stijgende arbeidsproductiviteit in de VS stuurt zowel Wall Street als Europa hoger (in de loop van donderdagmiddag). De toename van de arbeidsproductiviteit exclusief landbouw kwam uit op 9,5% op jaarbasis. Economen hadden vooraf gerekend op een toename van 7,0 procent. Het is de grootste stijging van de arbeidsproductiviteit in zes jaar.

Wat is er dan aan de hand? Een technologische doorbraak, een nieuw organisatorisch paradigma? Helaas, de waarheid is prozaïscher en deprimerender.

Zoals Carl Pansaerts vandaag schreef in de katern Geld&Beleggen is in de VS het aantal gewerkte uren sinds het begin van de recessie, in december 2007, met 8,6 procent gedaald terwijl de economie slechts met 3 procent is gekrompen.

In welke mate dat gepaard is gegaan met technologische of organisatorische vernieuwing, is onduidelijk.

Nog even meegeven dat Michael Mandel op Economics Unbound (BusinessWeek) zijn twijfels heeft bij de cijfers. Een eerste reden is dat hij vermoedt dat nogal wat mensen die actief zijn in onderzoek en ontwikkeling, productontwikkeling en training hun job verloren. Die zitten niet direct in de productie - maar het stopzetten van hun activiteiten kan op langere termijn wel gevolgen hebben.

Een tweede reden die Mandel geeft, is de globalisering. Hij vermoedt dat de importprijzen slecht worden gemeten en dat de import sneller toeneemt terwijl de binnenlandse output en de productiviteit lager is dan nu wordt gemeten.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud