Get Shorty!

Als je beleidslui en politici mag geloven, is de oplossing voor zowel de financiële crisis als het begrotingstekort kinderlijk simpel. Twee worden volstaan: get shorty! Zo ziet het er naar uit dat België net als Frankrijk het verbod op shorten in financiële aandelen nog maar eens zal verlengen, ook al is al langer duidelijk dat handige jongens dat verbod simpel kunnen omzeilen met een beetje financiële goocheltrucs. En dat terwijl Nederland en het VK short sales in financiële aandelen sinds juni wel weer toelaten, maar wel mits grotere transparantie over de baisseposities.

Fidelity-beheerder Anthony Bolton zei eerder in een interview dat toezichthouders en politici beter eens bij hedge funds en shorters zouden luisteren hoe het kwam dat zij in 2007 vaak de financiële crisis wél zagen aankomen, in plaats van ze proberen uit te roeien.

Die boodschap is alleszins niet aan de Belgische politici besteed. Daar is het vaak bedroevend om te zien hoe weinig kennis er in en rond de Wetstraat is rond beurs en economie. Een uitzondering is staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe, die al drie decennia actief op de beurs belegt. Maar dat leek in de populaire pers begin deze zomer al voldoende om de man te veroordelen, toen de staatssecretaris verdacht werd van handel in voorkennis rond KBC Ancora.

Een andere staatssecretaris, Melchior Wathelet (cdH, begroting) kan niet van grondige kennis van of sympathie voor de beurs verdacht worden. In een interview met De Tijd zegt hij aan een belasting op shorters te denken als één van de ideetjes om het gat op de begroting dicht te rijden. Los van de vraag hoe hij denkt baissespeculanten alleen op Belgisch niveau te kunnen belasten, doet de jurist ook enkele opmerkelijke uitspraken.

'Iemand die aan short selling doet bijvoorbeeld, wint geld zodra de markten dalen. Dat brengt niets bij tot de maatschappij en het doodt de marktwerking', stelt Wathelet. Juist. Waarom dan niet meteen een wetsontwerp indienen dat stipuleert dat beurskoersen in België alleen mogen stijgen? Me dunkt dat op een koersdaling speculeren even weinig of even veel aan de maatschappij bijbrengt als op een koersstijging speculeren. En 'doodt de marktwerking'? De Nederlandse toezichthouder AMF beklemtoonde zelf dat het verbod op short selling niet langer mag duren dan noodzakelijk, gelet op 'het belang van short selling voor de handel en goede werking van de financiële markten'.

Uiteraard kunnen short sellers de markten manipuleren, door valse geruchten te verspreiden. En moet daar ten strengste tegen worden opgetreden. Maar dat kunnen toezichthouders best bestrijden door grotere transparantie te eisen, waar Nederlanders, Britten en Amerikanen naar streven. En eigenlijk zou hetzelfde moeten gelden voor haussespeculanten, die met 'pump-and-dump' praktijken aandelen hoger proberen te stuwen.

Maar dat shorters op alle manieren aan banden proberen te leggen, nefast is voor de marktwerking, geven intussen voldoende studies aan. We verwijzen graag naar het uitstekende én genuanceerde overzicht terzake dat de Philadelphia Fed opstelde. Verplichte lectuur, ook voor beleidslui.

KVS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud