korte metten

Giorgios & co meten de schade op

De huilende Giorgios Chatzifotiadis, die op 3 juli er tot zijn grote frustratie niet in slaagde zijn pensioen af te halen, groeide uit tot hét beeld van de Griekse crisis ©AFP

Straks weten de Grieken hoe veel armer ze deze lente geworden zijn.

Op de foto ziet u Giorgios Chatzifotiadis. De 77-jarige gepensioneerde werd op 3 juli hét symbool van de Griekse crisis, toen hij huilend neerzeeg voor een bankkantoor in Thessaloniki.

De uitgeputte Giorgios - die in de jaren zestig zoals zo veel streekgenoten in de Duitse mijnen was gaan werken - was er ondanks een ware odyssee niet in geslaagd het bescheiden pensioen van zijn zieke vrouw af te halen.

Cijfers zeggen minder dan één beeld, maar straks weten we hoe veel de Grieken in de lente collectief armer geworden zijn. Economen verwachten een krimp van 0,5 procent. Logisch, gelet op de wurgende onzekerheid die er vooral in juni heerste of het land in de eurozone zou blijven. Daarmee zouden de Grieken nu liefst 28 procent armer zijn dan begin 2008.

©Tijd Multimedia

Dat de Grieken tegenwoordig statistieken publiceren die min of meer betrouwbaar zijn hebben we te danken aan Andreas Georgiou, die vijf jaar lang de Augiasstal die het Griekse bureau voor de statistiek was uitkuiste en er van zijn landgenoten stank voor dank voor kreeg. Niet geheel verrassend nam hij op 2 augustus aan het eind van zijn ambtstermijn van vijf jaar ontslag.

Nog in het nieuws:

Terwijl de beleggers de angst voor een tuimelende Chinese yuan al weer even vergeten zijn, is er een nieuw drama in China: verwoestende explosies in de havenstad Tianjin.

Tianjin is een cruciale schakel in de Chinese economie. De Chinese overheid gaat Peking en Tianjin op termijn combineren tot één megalopolis van 130 miljoen inwoners, leest u in deze fascinerende reportage in de New York Times.

Wist u trouwens dat België van 1902 tot 1931 een 'eeuwigdurende' concessie had in Tianjin? Een groot succes was dat niet, als ik Wiki mag geloven:

De Belgische regering investeerde echter maar weinig in de concessie, waardoor het Belgische deel van Tianjin niet bruiste zoals de andere Chinese steden in Europese handen als Hongkong en Macau.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud