Advertentie

Godot blijkt gewoon Rhodia te heten

'Eindelijk.' ING-analist Jan-Hein De Vroe is duidelijk als we hem naar een eerste reactie vragen omtrent de overname die Solvay maandagmorgen aankondigde. Hetzelfde gevoel zal veel beleggers overvallen. Want wachten op de overname van Solvay leek de voorbije 14 maanden meer op wachten op Godot.

Wordt de overname succesvol afgerond, dan komt er een einde aan een soap die al startte in april 2009. Toen schreef de Britse krant Financial Times dat Solvay zijn farmatak in de etalage zette. Solvay reageerde, met de mededeling dat het de ‘toekomst van de farmatak herbekijkt’, maar benadrukte tegelijk dat het ‘alle opties wil openhouden’.

De ene naam na de andere dook op, maar het was uiteindelijk het Amerikaanse Abbott Laboratories dat de farmatak wegkocht voor 4,9 miljard euro. Die transactie werd in februari 2010 afgerond, en bleek het startschot van een nieuw rondje speculatie en beredeneerd gegis.

Cognis, Novozymes, Symrise, Umicore, DSM, Wacker Chemie, Danisco. Het zijn maar enkele namen die werden genoemd als mogelijke 'bruiden' voor Solvay. Over die laatste berichtte een Deense krant dat Solvay wel degelijk geprobeerd heeft, maar naast een overname greep omdat DuPont meer wilde ophoesten.

Dat nieuws typeerde de gang van zaken bij Solvay, dat een reputatie als voorzichtige en beredeneerde speler meedraagt. CEO Christian Jourquin was beducht geen euro te veel te betalen voor zijn prooi. Maar naarmate de klok verder tikte, kwam de druk meer en meer op de ketel te staan. Zelfs de immer geduldige Jourquin moest na verloop van tijd toegeven dat elke dag die verloren gaat, er 'waarde wordt vernietigd'.

Maar nu, twee jaar na de eerste geruchten over de farmatak en 14 maanden na de afronding van de verkoop ervan, heeft Solvay dus eindelijk een nieuw gezicht. Als de overname kan worden afgerond - Solvay mikt op eind augustus - dan ontstaat een nieuwe groep met een omzet van 12 miljard euro en een recurrente bedrijfskasstroom van 1,9 miljard euro. Die nieuwe groep heeft bovendien een blootstelling aan de groeimarkten van 40 procent. En dat alles aan een, volgens de eerste reacties van analisten, aanvaardbare prijs.

Geduld lijkt dus beloond te worden. Beleggers lijken alvast overtuigd dat Solvay een slag slaat. Het aandeel klimt in de vroege handel 3,4 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud