Goede huisvader en zijn 'black box'

De eerstekwartaalresultaten van Dexia en KBC lijken op het eerste zicht nogal te contrasteren. Terwijl Dexia opnieuw winstgevend was in het eerste kwartaal, kreunde KBC onder een afschrijving op haar portefeuille gestructureerde kredieten van bijna 4 miljard euro. Het contrast wordt nog groter: KBC moest voor de derde keer gered worden door de overheid, Dexia-topman Pierre Mariani maakt zich donderdag in De Tijd sterk dat Dexia geen extra hulp nodig heeft.

Dat lijkt bizar. Het was toch Dexia dat met kredietverzekeraar FSA de grootste tijdbom in huis had? En was KBC niet de best gekapitaliseerde bank van België? Beide zaken moeten genuanceerd. Dexia zag tijdbom FSA in het vierde kwartaal van 2008 ontploffen, en slikte in die periode ook de grootste daaraan verbonden verliezen door. KBC voerde in het vierde kwartaal al een erg forse waardevermindering op de CDO-portefeuille (vnl. herverpakte bedrijfsobligaties) door, maar zag in het eerste kwartaal van dit jaar ook de kwaliteit van zijn kredietverzekeringen bij MBIA slinken. En dus moest er opnieuw ingegrepen worden, met de nieuwe afwaarderingen en een vers steunplan tot gevolg.

De KBC-top wijst met een beschuldigende vinger richting MBIA, en spant net als een resem andere banken een proces aan tegen de Amerikaanse kredietverbeteraar. Maar alle schuld bij MBIA leggen zou onfair zijn. Ten eerste omdat KBC ook zonder MBIA een pak gestructureerde kredieten in huis haalde, die door de crisis al dan niet fors gedaald zijn in (markt)waarde.

Ten tweede omdat de Vlaamse bank-verzekeraar zelf ronduit slecht gecommuniceerd rond zijn blootstelling aan toxische activa. Het ligt niet alleen aan de complexiteit van de betreffende producten dat bij de vorige redding in januari de perceptie ontstond dat 'de teller op nul stond'. Dat de blootstelling van 14 miljard euro aan MBIA, dat al sinds het begin van de kredietcrisis in 2007 op de korrel wordt genomen voor zijn zwakke solvabiliteit, slechts zijdelings wordt vermeld in het jaarverslag van KBC is veelzeggend. Dat bij KBC voor de officiële publicatie van de eerstekwartaalcijfers te horen was (onder meer op de algemene vergadering) dat het eerste kwartaal 'bemoedigend' was, is al te gek. Hoe bemoedigend is een afwaardering van 3,8 miljard euro?

Het moge duidelijk zijn. Ondanks de stevige remonte van de bankaandelen sinds begin maart, blijven de beleggers met financials in portefeuille in de veel gevallen opgescheept met een ondoorzichtige 'black box'. Als er al duidelijkheid is over de blootstelling aan toxische producten, dan blijft het aartsmoeilijk om voorspellingen te doen over de toekomstige winstgeneratie.

Enerzijds door de staatssteun die de banken al ontvingen (en het prijskaartje dat daar aan vasthangt), anderzijds door het klassieke leningenboek dat de komende kwartalen verder zal blijven verslechteren door de recessie van de economie. En dan zijn er nog de afschrijvingen op gestructureerde producten die kunnen worden teruggenomen, als het weer beter gaat, maar die nog groter kunnen worden als de markten opnieuw verslechteren.

Niet voor hartlijders dus, die bankaandelen. Voor de goede huisvaders die hun bankaandelen tijdens de hele crisis moedig bijgehouden hebben, worden ook de komende maanden spannende maanden.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud