Advertentie
Advertentie

'Goedkope olie stevige boost voor Europese bedrijfsresultaten'

De aandelen uit de energie-, nuts- en chemiesector behoren tot het verliezende kamp. ©AFP

De lage olieprijzen kunnen de winsten van het leeuwendeel van de Europese ondernemingen met meer dan 10 procent hoger sturen. Dat berekenden analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Maar aandelen uit de energie-, nuts- en chemiesector behoren tot het verliezende kamp.

De reden waarom Morgan Stanley zo optimistisch is, ligt voor de hand. De lagere olieprijzen zijn immers een onverwachte opsteker voor heel wat ondernemingen. Niet alleen dalen de energiekosten, ook de prijzen voor andere grondstoffen vallen sterk terug.

Hoe belangrijk die grondstoffactuur is in het totale plaatje, verschilt van bedrijf tot bedrijf. Maar Morgan Stanley schat dat voor  de meeste van de Europese ondernemingen de totale energie- en grondstofffenkosten overeenkomen met ongeveer een vijfde van de omzet

Advertentie

Volgens de zakenbank zou een daling van de olieprijzen met 50 procent - en vandaag zitten we op dat niveau - de winst per aandeel van 80 procent van de Europese ondernemingen met 13 procent kunnen opkrikken. Het is meteen de belangrijkste reden waarom Morgan Stanley de Europese cyclische aandelen op zijn kooplijst heeft gezet.

Selectief met cyclische aandelen

Toch moeten beleggers selectief te werk gaan, want niet alle cyclische waarden spinnen garen bij de kelderende olieprijs. Energiebedrijven zouden hun winst per aandeel  bijvoorbeeld met 25 procent kunnen zien terugvallen, ook al kunnen de raffinage-activiteiten van sommige geïntegreerde groepen de lagere olieprijs wat compenseren.

Opvallend is dat Morgan Stanley ook de chemiebranche tot het verliezende kamp rekent. Die zullen door de goedkopere olie aan prijszettingsmacht moeten inboeten, luidt het. Daardoor zou hun winst per aandeel gemiddeld met tien procent kunnen slinken.

Ook nutsbedrijven zoals GDF Suez , Centrica en E.ON zouden klappen krijgen - er wordt een winstdaling met 5 procent verwacht - onder meer omdat ze ook over productiefaciliteiten beschikken. Voor mijnbouwbedrijven als BHP Billiton en Glencore tot slot, rekent Morgan Stanley op een 2 procent lagere winst per aandeel. 

Wat moet u als belegger doen om winst te puren uit de lagere olieprijzen? Lees het dit weekend in De Tijd. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.