Advertentie

Goldman krijgt weer zin in banken

Het klinkt misschien wat raar, in tijden van eurocrisis, winstwaarschuwingen en herstructureringsplannen, maar de analisten van Goldman Sachs zien de Europese banken weer helemaal zitten. Het beurshuis verhoogde deze week voor de eerste keer sinds september 2009 zijn advies voor de Europese banken, van 'Neutral' naar 'Overweight'.

Belangrijkste reden voor dat plotse optimisme: het feit dat de twijfels over de Europese schuldencrisis volgens Goldman Sachs op termijn kunnen afnemen en het feit dat algemene situatie op de obligatiemarkten verbetert.

Een opmerkelijke redenering, want was het niet net de recente euro-onrust die de voorbije weken zwaar op de financiële aandelen woog? En rapporteerden de Amerikaanse banken eerder deze maand niet net teleurstellende resultaten omdat hun obligatieportefeuilles zo zwak presteerden?

Maar daar staan volgens de Goldman Sachs-analisten mooie groeiperspectieven tegenover. 'Banken behoren tot de goedkoopste sectoren die je vandaag op de markt kan vinden. Met de winsten die ze de komende jaren kunnen opleveren zien ze er zeker aantrekkelijk uit.'

'Sinds midden juli 2009 hebben de Europese banken hun winstvooruitzichten verhoogd, maar hun aandelen bleven zwakker presteren. Dat had volgens ons vooral te maken met het risico op een kapitaalverhoging in de aanloop naar de strengere Basel III-kapitaalregels, de lagere kredietverlening als gevolg van de zwakke economische groei, de verdere schuldafbouw en -last but not least - het risico op de verdere escalatie van de schuldencrisis', schrijft Goldman Sachs.

Maar nu zou er dus stilaan beterschap in zicht komen. En dat zou vooral de Franse banken ten goede komen, net als de financiële instellingen uit de 'perifere' zone met een sterke internationale activiteit. De grote retailbanken die wereldwijd actief zijn genieten  daarbij de voorkeur: het Britse HSBC en Standard Chartered, maar ook het Spaanse BBVA en Banco Santander.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud