Advertentie

Goldman over het Saudische enigma

Decennialang stond Saudi-Arabië te boek als de 'centrale bank' van de oliemarkt. Met veruit de grootste oliereserves ter wereld en ook het enige lid van het oliekartel OPEC dat over 'marge' beschikt om naar believen de kraan open of toe te draaien bij een te sterke stijging of daling van de olieprijs.

Maar die reputatie van de Saudi's als 'lender of last resort' van de oliemarkt gaat steeds meer aan het wankelen. Ten eerste stellen steeds meer waarnemers vraagtekens bij de officiële data over de oliereserves van de 'Kingdom'.

Zo bracht een recent lek van de klokkenluiderssite Wikileaks aan het licht dat het vroegere hoofd exploratie van staatsoliemaatschappij Saudi Aramco denkt dat de officiële oliereserves van 716 miljard vaten olie de echte toestand met 300 miljard vaten overschatten.

Gelijkaardige verwarring over de vraag of Saudi-Arabië al dan niet op korte termijn de oliekraan fors kan opendraaien, om de olieprijs te stabiliseren. De scherpe stijging van de olieprijs, van 100 dollar begin februari tot 115 dollar nu, suggereert dat de markt haar twijfels heeft.

Goldman Sachs denkt op basis van bizarre voorraadcijfers bij het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bijvoorbeeld dat Saudi-Arabië al sinds november - dus ruim voor de Libische crisis - al meer dan 9 miljoen vaten per dag op pompte, ruim boven het officiële productiecijfer van zo'n 8,4 miljoen vaten (lees ook het rapport).

Het Wall Street-huis is er van overtuigd dat de reservecapaciteit van OPEC nu minder dan 2 miljoen vaten per dag bedraagt, onder meer omdat de Saudi's al op volle toeren draaien.

De verontrustende conclusie is dat de 'reservecapaciteit' voor OPEC akelig krap wordt. Als er nog 'een Libië' bijkomt, met 1 miljoen vaten die van de markt gehaald worden, is er ondanks alle geruststellende woorden vanuit Riyad de facto geen reserve meer. En komen we weer in een toestand als in juli 2008, toen OPEC op zijn productiegrenzen stootte en de olieprijs de stratosfeer in ging.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud