Advertentie

'Goldman Sachs deed een strategische investering in Facebook, geen financiële'

Naar aanleiding van de instap van Goldman Sachs zou Facebook worden gewaardeerd op 50 miljard dollar. Over die waardering (die nooit officieel werd bevestigd) bestaat verschil van mening. Zoals al in de commentaren op onze eerdere post werd opgemerkt, heeft de investering voor Goldman Sachs geen loutere financiële betekenis, maar ook een strategische.

Vinicius Vacanti op Business Insider zet voor dit argument een aantal elementen op een rijtje. Meer bepaald probeert hij in te schatten wat de zakenbank zal verdienen door het opzetten van het speciale vehikel dat vermogende cliënten moet toelaten te investeren in Facebook.

Goldman plaatst zich ook goed om de leidende bank te zijn bij een eventuele beursintroductie en bij andere financiële operaties zoals het uitgeven van obligaties of overnames.

Rekening houdend met allerhande terugverdieneffecten komt de waardering een pak lager uit. Probleem bij deze redenering is wel (geeft de auteur zelf toe) dat het merendeel van die terugverdieneffecten nog onzeker is (wanneer komt de beursintroductie er, wat zal de rol van Goldman zijn, komen er grote overnames enz).

Maar het lijkt wél logisch dat er bij deze deal bij Goldman Sachs strategische overwegingen meespeelden. Lees de blogpost op Business Insider voor de inschatting van de eventuele commissies die de bank zou kunnen opstrijken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud