Advertentie
korte metten

Gouden toilet

In dit paleis staat geen gouden toilet, verzekert Erdogan. ©EPA

De Turkse president Erdogan kent moeilijke tijden. En de familieleden van Kuifje-tekenaar Hergé zien hun voornaamste inkomstenbron wegsmelten.

Sommige mensen hebben alle pech. Dat moet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de laatste tijd meermaals hebben gedacht. Enkele weken geleden kreeg hij te horen dat zijn enorm presidentieel paleis niet over de nodige vergunningen beschikt. Niemand die de man had gewaarschuwd dat zijn woonst te midden van beschermd natuurgebied stond.

Daana kreeg hij nog eens de volle lading over zich van de Turkse oppositie. Die beschuldigt de leider ervan het geld van de bevolking aan overdadige luxe te spenderen. Valt allemaal best mee, weerlegde een verontwaardigde Erdogan. Hij nodigde zijn politieke tegenstanders zelfs uit om alle 1.150 kamers van zijn optrekje eigenhandig te komen inspecteren. Een toilet met gouden bril zouden ze niet vinden, verzekerde hij.

Daar kwam gisteren dan nog eens een verkiezingsnederlaag bij. De partij van Erdogan, het AKP, blijft nochtans de grootste van Turkije. Maar de president had op veel meer steun van zijn bevolking gerekend. Met 60 procent van de stemmen zou hij zonder veel moeite een pak bevoegdheden naar zichzelf hebben kunnen toetrekken. Maar daar stak de kiezer een stokje voor. Erdogan moet zelfs op zoek naar partners om een meerderheid te vormen.

Ook dichter bij huis krijgt een select machtsclubje het hard te verduren. De erfgenamen van Kuifje-tekenaar Hergé blijken dan toch niet over zoveel rechten te beschikken dan eerst gedacht. Hun bedrijfje Moulinsart vroeg de voorbije jaren steevast een smak geld aan wie zelfs maar een plukje haar van de stripfiguur durfde te publiceren.

Maar een Kuifje-fanclub uit Nederland die dat niet langer pikt, krijgt nu gelijk van de rechter. De rechten liggen helemaal niet bij de familieleden, wel bij uitgeverij Casterman, zegt de rechter. Dat is goed nieuws voor alle andere clubs en publicaties, want die kunnen nu in principe hun geld terug eisen. Of dat ook in België geldt, valt af te wachten. Wij spelen voorlopig nog even op veilig met een generieke foto's zoals die hieronder.

©Photo News

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud