Graham zou nu kopen

Eerder deze maand sprak ik het stoutmoedige voornemen uit in Bear&Bull wat meer aandacht te spenderen aan beleggings- en analysemethodes. Dus niet alleen kijken naar wat één of andere specialist voorspelt of aanraadt, maar ook naar hoe hij of zij tot die conclusie komt.

In een vorige post bespraken we de aanpak van de éminence grise van Fidelity, Anthony Bolton. Dit keer viel mijn oog op een artikel van Christophe De Rijcke in de krant van vandaag, "Graham zou aan het kopen slaan."

Het artikel is gebaseerd op een studie van Koen De Leus, de marktenspecialist van KBC Bolero. De Leus stelt vast dat mocht de econoom en investeerder Benjamin Graham (Londen, 8 mei 1894 - 21 september 1976) nog leven, hij heel wat aandelen vandaag interessant zou vinden.

Graham is zowat de geestelijke vader van de waarde-beleggers. Zijn criteria (waarmee we bepaald niet zijn hele analyse-methode uitputtend behandelen):

  • Een lang verleden van onafgebroken dividendbetalingen.
  • Het bedrijf mag niet duurder noteren dan 25 keer de gemiddelde winst van de voorbije zeven jaar.
  • Het bedrijf mag niet duurder noteren dan 20 keer de winst over het voorbije jaar.

De Leus stelt vast dat twee op de drie EuroStoxx50-aandelen aan de criteria voldoen. Bij de Stoxx600 is dat een op twee.

Het kan natuurlijk nog altijd strenger. De Leus voegt er volgend criterium aan toe:

  • Het dividend mag over een periode van 20 jaar nooit dalen.

Hiermee is er in de Stoxx50 nog maar één aandeel dat het haalt (Total). Wat België betreft: UCB, Solvay en Bekaert keren al 20 jaar een dividend uit, maar dat steeg niet altijd.

Uiteraard kan u met de criteria creatief aan de slag en bijvoorbeeld als criterium gebruiken "het dividend mag over een periode van 15 jaar nooit dalen".

De beleggingsmethode lijkt interessant voor defensieve beleggers. Het is niet bepaald een visie voor beleggers die mikken op innovatieve startende technologiebedrijven bijvoorbeeld...

Lees meer:

Benjamin Graham op de Nederlandstalige Wikipedia 

Benjamin Graham op de Engelstalige Wikipedia

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud