Advertentie

Griekenland tegen heug en meug richting steunpakket

De Grieken zetten deze middag een stap in de richting van noodhulp van de Europese Commissie, de ECB en het IMF.

Let wel, het is nog maar een stap, een brief waarin om "consultaties" wordt gevraagd over het Europese reddingspakket van 30 miljard euro. In die brief werd meteen ook gezegd dat Griekenland het pakket nog niet wil activeren. Toch spreekt de FT over een heuse "capitulatie" voor de markt.

Op een dag dat het rendement op 10 jaar op Griekse obligaties piekte op 7,38 procent lijkt dat nog aan vrij lauwe houding van de Griekse regering. De redenen voor haar schoorvoetend toegeven aan wat onvermijdelijk lijkt, is eenvoudig: aan het pakket zijn budgettaire en structurele saneringen verbonden die politiek bijzonder weinig populair zijn.

Zoals Peter De Groote uitlegt op TIJD.tv is de omvang van het huidige pakket op termijn wellicht nog onvoldoende. Het feit dat de Griekse regering zo aarzelt om zelfs dit pakket te aanvaarden, zegt veel over het gebrek aan sociale en politieke consensus in het land - ook al is het voor de buitenwereld duidelijk dat ingrijpende maatregelen nodig zijn om Griekenland terug gezond te krijgen. 

Roland Legrand

Advertentie
Gesponsorde inhoud