Griekenland - vervolg

Op de Europese beurzen was er de impact te merken van de vrees dat de Griekse overheid wegens het torenhoge begrotingstekort en staatsschuld haar financiële verplichtingen niet meer na kan komen. Bovendien dreigde het ratingbureau Standard & Poor's de kredietwaardigheid van Griekenland te verlagen.

De index van de beurs van Athene daalde 2,7 procent tot 2.318,64 punten. Daarmee was Griekenland, Roemenië uitgezonderd, de grootste daler van alle Europese beurzen.

De Griekse bankaandelen kregen slaag. Dat was vooral het geval voor de National Bank of Greece (-5,6%, 20,21 euro), Piraeus Bank (-4%, 9,79 euro) en Alpha Bank (-3,3%, 8,70 euro). Zelfs de genoteerde centrale bank van Griekenland, de Bank of Greece, leverde 2,1 procent in tot 46,74 euro. De banken (-1,2%) waren de grootste verliezers van alle Europese aandelensectoren.

Tot zover de Europese beurzen - maar wat wordt Griekenland nu echt de eerste grote test van de eurozone en is een exit uit de eurozone denkbaar? 

Niets is ondenkbaar natuurlijk, zeker niet na de bankencrisis, Dubai enz. Bear&Bull legde de oren te luisteren in internationale kringen en voorlopig lijkt het er niet op dat het onwaarschijnlijke waarschijnlijk wordt. Dat het IMF, de EU op tafel slaan bij de Grieken, dat lijkt wel logisch, maar in de Unie lijken exitscenario's als bijzonder onwaarschijnlijk te worden beschouwd.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud